Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Томислав Дочев се гордее от новия пост на Кристалина Георгиева

31 октомври 2016, 08:30 часа • 2146 прочитания

Не е провал това, че една българка заема висок пост в Световната банка. Това е персонален успех за г-жа Георгиева, но България може да се гордее от него. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира бързата смяна на попрището от страна на Кристалина Георгиева. Радвам се, че две българки са на върха на световни организации, добави Дончев, визирайки и поста на Ирина Бокова в ЮНЕСКО.

По думите на Дончев номинацията на Кристалина Георгиева е била направена единствено, за да спечели България поста на генерален секретар на ООН. За съжаление това намерение попадна във вихъра на чужди интереси, добави Дончев пред bTV. Той добави и, че решение кой да е новият ни еврокомисар ще се вземе по-бавно. Дончев напомни и, че новият ни европейски комисар едва ли ще може да запази портфейла на Кристалина Георгиева - бюджет и човешки ресурси. Трябва да се борим за престижен портфейл, а не за езиковото многообразие например, подчерта Томислав Дончев. Той посочи, че за Росен Плевнелиев ще е трудно да стане еврокомисар, защото мандатът му изтича в края на януари, а новият ни еврокомисар трябва да влезе в ЕК в началото на януари догодина.

Вицепремиерът беше категоричен, че няма как президентските избори да бъдат спрени заради хакерска атака. Хакерските атаки обаче може да внесат смут, каза Дончев. Според него не трябваше да има толкова късни промени на Изборния кодекс, но се наложило, защото имало политически сили, които предлагали преди няколко месеца текстове, а сега говорели, че същите тези текстове гарантират служебна победа на друг. Дончев обаче не уточни за коя или кои партии говори. Той беше категоричен, че условията в Турция позволяват провеждане на изборен процес за нов български президент.

Томислав Дончев обяви и, че ще гласува на референдума на „Шоуто на Слави”. Той не влезе в конкретика какъв ще е вотът му.

Енергетика

На първо място при проекти като „Белене” е безопасността, а на второ – икономическата обосновка. С основание този проект е бил наричан корупционен, коментира Томислав Дончев, който беше категоричен, че ГЕРБ не се чувства виновна за спирането на проекта АЕЦ „Белене”. Той изрази увереност, че обвиненият по сагата бивш енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев ще се защити по безспорен начин. Спирането на даден договор не може винаги да стане изцяло, защото по някои клаузи може да има сериозни неустойки и тогава прекратяването им ще излезе по-скъпо, отколкото да се плаща по тях, беше тезата на вицепремиера.

Интересен факт беше, че Дончев изрично подчерта, че ако може да бъде реализирана препродажба на ток от АЕЦ „Белене”, тогава този проект би бил рентабилен. Количеството ток, което ще произвежда централата, не може да бъде поето от вътрешното потребление, каза Дончев. Той изтъкна и възможността единият от реакторите от „Атомстройекспорт” да бъде монтиран на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Ще има обаче широки консултации с всички най-големи умове на енергетиката ни, подчерта вицепремиерът.

Томислав Дончев отрече и, че новината за открит нефт в „Хан Аспарух” в Черно море може да е предизборна. Total похарчи стотици милиони за сондаж и новините, че няма резултат, влияят зле на борсата – затова компанията се принуди да излезе със съобщение толкова рано, обясни вицепремиерът. По думите му предстои да разберем дали има природен газ, други въглеводороди. Нефтът е намерен на 6 километра дълбочина, каза Дончев, без да даде каквито и да е други подробности – какво е количеството, рентабилен ли ще е добивът. Отговорите предстоят, беше краткият отговор на Дончев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес