Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Толстой, който поиска да купи България, предизвика скандал в парламента

21 септември 2016, 11:00 часа • 4176 прочитания

Темата със скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия ще изкупи България, предизвика бурни страсти в Народното събрание.

В декларация, прочетена от Цвета Караянчева, ГЕРБ призоваха Толстой да се въздържа от подобни изказвания, но поискаха и кандидатът за президент на социалистите Румен Радев да вземе отношение.

В декларацията на герберите думите на руснака бяха определени като недопустими и оскърбителни за националното достойнство на българите.

Освен извинение от Толстой, от ГЕРБ поискаха управляващата партия на Владимир Путин „Единна Русия”, да се разграничи от изказването. „Смирете се г-н Пьотр Толстой”, призоваха хората на Бойко Борисов. Те подчертаха, че думите на руския депутат накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили срещу русофоби у нас.

Това взриви скандал в НС, като "червените" скочиха в отговор, че Радев и социалистите първи били взели отношение по думите на Толстой.

„Докато вие управлявате, светът така ще се отнася към нас”, прехвърли Корнелия Нинова вината към дясно.

В пленарната зала тръгна скандал и по друга ос - Реформаторски блок-„Атака” пак заради изказването на руския депутат.

Реформаторите скочиха, че това е част от хибридната война, провокация и политическа лудост. Те настояха българските институции да поискат официалната позиция на Кремъл, а службите да проверят всички съмнителни проекти за придобиване на собственост.

В отговор Станислав Станилов от „Атака” скочи, че не само руснаци купували земя у нас. „Какво - ще дойде един полк казаци и ще ни закарат в Сибир”, иронизира тревогите той и се обърна ядосан към гласовит реформатор: „Трай там”.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес