Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тодор Тагарев в Скопие: Нямаме никакви противоречия в областта на отбраната и въоръжените сили

04 декември 2023, 20:30 часа • 1350 прочитания

„Доброто сътрудничество в областта на отбраната между Република България и Република Северна Македония спомага за развитието на икономическите и социалните отношения между двете страни.“ С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към студенти от Република Северна Македония и българските им колеги, които гостуваха в Министерството на отбраната по негова покана, днес, 4 декември. „В областта на отбраната и военното дело имаме много възможности и трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да градим заедно общото си бъдеще“, подчерта той.

Още: Ковачевски: Забавянето на конституционните промени е опасно и безотговорно

Взаимодействието между Република България и Република Северна Македония в рамките на НАТО беше основна тема в обръщението на министър Тагарев към студентите от двете държави. Той представи пред тях основни моменти от дейността си, откакто е поел поста през лятото на 2023 г. Специално внимание беше обърнато на модернизационните проекти на Българската армия и увеличението на ресурсите за отбрана в отговор на повишените рискове и заплахи вследствие на войната на Русия в Украйна.

Двете страни придобиват един и същи тип бойни машини за Сухопътните войски - „Страйкър“, и това създава много добри условия за бъдещо взаимодействие, подчерта министърът. По думите му, амбицията на България е да бъде изграден регионален център за ремонт и поддръжка на бойните машини тип „Страйкър“.

Многонационалната бойна група на НАТО в България

Той акцентира върху изграждането и дейността на многонационалната бойна група на НАТО в България, в чийто състав участват военнослужещи от Република Северна Македония. „Днес не можем самостоятелно да гарантираме отбраната си, затова работим заедно с нашите съюзници“, подчерта министър Тагарев.

Той припомни, че военнослужещи от двете страни участват в съвместни учения и подготовки, както и в състава на КФОР в Косово, което е от пряк интерес за регионалната сигурност. „Имаме готовност да поддържаме участието си в двете операции в Косово и Босна и Херцеговина“, подчерта министър Тагарев.

Още: Колко струва модернизирането на армията ни до 2032 г.

„Имаме много добро сътрудничество във военното образование като офицери от армията на Република Северна Македония редовно се обучават във Военната академия „Г. С. Раковски“. Има интерес и към други наши висши военни училища. Перспектива за обучение на македонски студенти има в областта на военната медицина. Учени и експерти от различни организации работят заедно по общи киберпроекти в сферата на сигурността, посочи още министърът на отбраната. Той подчерта също и взаимодействието на двете страни в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).

„Нямаме никакви противоречия в областта на отбраната и въоръжените сили. Работим много тясно заедно на всички равнища на ниво Министерство на отбраната и Въоръжени сили на двете страни, което допринася за по-добро общо бъдеще“, подчерта министър Тагарев.

Още: Ковачевски зове за съвместни политически решения в Северна Македония (ВИДЕО)

След срещата с министъра на отбраната експерти от дирекция „Отбранителна политика и планиране“ представиха пред студентите приоритетите в отбранителната политика на Министерството на отбраната в контекста на членството в НАТО. Специално внимание бе отделено върху аспекти от двустранното сътрудничество и сътрудничеството в рамките на НАТО между България и Република Северна Македония, както и върху техния принос за сигурността на Алианса.

Младежите проявиха интерес към актуални рискове и заплахи за сигурността в региона и света и възможните отговори на НАТО и страните-членки; предизвикателствата в отношенията между двете държави, перспективите за съвместно обучение и др.

Още: България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана (СНИМКИ)

След официалните срещи те имаха възможност да разгледат сградата на Министерството на отбраната и да се запознаят с нейната история.

Студентите от Република Северна Македония са в София по инициатива на Софийския форум за сигурност и с подкрепата на Департамента за публична дипломация на НАТО. Заедно с български студенти те участваха в младежка конференция на тема: „Отговорът на НАТО на предизвикателствата пред сигурността в непредсказуемата международна среда“, която се проведе по-рано днес в Централния военен клуб.

Още: Блинкен от Скопие: САЩ ще продължат подкрепата си към РСМ по пътя ѝ към Евросъюза

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес