Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Темите за доходите и за справедливостта ще постави Йончева в ЕП

10 май 2019, 19:55 часа • 3482 прочитания

Две са важните теми за България – доходи и справедливост. Това каза на пресконференция в Добрич кандидатът на евродепутат Елена Йончева в отговор на Actualno.com коя ще е първата тема, която ще постави в дневния ред на Европейския парламент. Тя заяви, че ще работи за изработване на общ стандарт за минимална европейска пенсия и минимална европейска заплата.

По втората тема – справедливостта, Йончева се надява бъдещият европейски прокурор да се поинтересува от "кражбата на европейски средства".

"Европа ще покаже целия грабеж на това правителство. Политиката, която води ГЕРБ създава много силни евроскептични настроения в България, защото се увеличава бедността в България, милион и половина живеят под прага на бедността. А Европа няма нужда от евроскептична държава сред своите членове. Затова се надявам, че Европа ще ни помогне с бъдещия европейски прокурор да свали тази шайка от власт", каза още Йончева.

Тя цитира доклад на ЕК, според който не се разследват 2/3 от сигналите срещу видни политически личности. И доклада на Държавния департамент на САЩ: "Корупция на всички нива в държавата, свързана най-вече с големите инфраструктурни проекти и енергетиката".

Йончева посочи и изказването на Асоциацията на индустриалния капитал в България относно увеличението на тока: "Това е дело на организирана престъпна група". Това, според нея всъщност означава, че държавата провежда политика на организирана престъпна група.

Тя цитира данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България, според които в дните след 7 май цената на промишления ток в България е била най-скъпата в Европа – 84 евро на мегават, докато в Румъния и Унгария е бил 40 евро на мегават. "Тези няколко дни един кръг от хора са спечелили милиони за сметка на българската икономика".

Йончева нарече премиера Борисов "брокер на Ердоган". Тя припомни, че "Южен поток" вече е "Турски поток, а сега очаква турски консорциум да спечели концесията за летище София. Според нея летище София е обект от значение за националната ни сигурност. То е печелившо. Приходите му са се увеличили с 20%, печалбата му – с 10%.

Затова тя не вижда причина да бъде дадено на концесия. Позицията ѝ е, че обектите, които са от национално значение и печелившите държавни обекти, трябва да останат собственост на държавата, за да се разпределя печалбата им към българските граждани, да подобрява стандарта им на живот.

Йончева е убедена, че ГЕРБ си тръгва след 26 май. "Ако следващите не могат да се справят, ще дойдат по-следващите, докато бъдат намерени способните хора", каза още тя.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес