Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теменужка Петкова: Имаме ресурс от лигнитни въглища за следващите 60 години

13 януари 2023, 19:45 часа • 1363 прочитания

„Всички партии, включително и „Продължаваме промяната“, успяхме да се обединим около една добра стъпка, с която България да гарантира енергийната си сигурност, като същевременно получим и независимост. Няма нито една друга държава, която да е поела подобен ангажимент". Това коментира пред bTV бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя определи като мъдро решението на парламента служебният кабинет да поиска преразглеждане на Плана за възстановяване в Брюксел заради ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента. Петкова уточни, че страната ни разполага с ресурс от лигнитни въглища за следващите 60 години.

Тя коментира и казуса с Лукойл. „Държавата да поема оперативен контрол над чужда компания, не е изключение в нашето законодателство. Подобна разпоредба съществува и към настоящия момент в закона за енергетиката. Там също е предвидено въвеждането на фигурата на особен управител – когато става дума за търговски дружества, които са пряко свързани с националната и енергийната сигурност на страната, и в случаите, в които са на лице предвидените в закона хипотези – нарушаване на закона и риск за сигурността“, каза Теменужка Петкова, след като по-рано днес парламентът реши при нужда държавата да може да поеме контрол над "Лукойл Нефтохим Бургас". „Това не е национализиране на определени дружества, а мярка, която се въвежда временно – до отстраняването на нарушенията и заплахата“, обясни тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес