Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев посочи три заплахи за националната сигурност, едната е много близо до нас

20 октомври 2023, 11:22 часа • 3960 прочитания

"Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“ в Централния военен клуб. Тя е организирана от "Софийски форум за сигурност" и американското посолство, като на нея присъства и посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно - промени в системата за сигурност", заяви министърът.

Още: Тагарев: Учим се от войната в Украйна, инвестираме в дронове (СНИМКИ)

Три фактора на несигурност - първият е войната в Украйна

"Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна", каза Тагарев, цитиран от БГНЕС.

"С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна", добави министърът. Вчера пък той коментира като "провокация" решението на руския диктатор Владимир Путин за постоянен патрул на самолети МиГ-31 с хиперзвукови ракети в Черно море.

Още: Путин пусна МиГ с ракети "Кинжал" в Черно море: Отговорът на България (ВИДЕО)

"Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г. Без това не можем да разчитаме на стабилност в региона. Дори да има пълно възстановяване на териториалната цялост, това не означава автоматично прекратяване на руската агресия", добави Тагарев.

"Агресията на Русия разбива основите на международната система за сигурност. Вече разглеждаме помощта за Украйна в дългосрочна перспектива, така че при първа възможност тя да стане член на НАТО и ЕС", допълни той.

Косово - напрежението расте

На второ място като фактор за заплаха министърът на отбраната постави Западните Балкани. "Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява" отбеляза той.

Още: Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

Тагарев припомни, че България вече изпрати допълнителни 120 военнослужещи в КФОР - силите на НАТО в Косово. По този начин българските военни в страната стават 150.

Снимка: Getty Images

Още: Корекция на границите между Сърбия и Косово? Вучич чака с нетърпение Тръмп в Белия дом

Войната в Израел

Тодор Тагарев отбеляза, че третият фактор е терористичната дейност след атаките на "Хамас" срещу Израел. "Може да има увеличаване на миграционния натиск. Вероятността за нажежаване на обстановката към момента е минимална. В този смисъл работим с нашите съюзници", каза министърът.

Всичко за войната в Израел четете тук.

Сигурност в Черно море и инвестиции в отбраната

Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО, което има пряко значение за сигурността. Тагарев съобщи, че България, Румъния и Турция работят за започване на противоминна операция.

"В близко бъдеще тя ще бъде стартирана и ще допринесе за сигурността за износа на зърно, сигурността в нашата икономическа зона. Операцията ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен етап, засега не се предвижда участие на Украйна", уточни той относно случващото се в региона на Черно море след едностранното излизане на Москва от зърнената сделка - от 17 юли нататък тя заплашва търговските кораби.

Още: Турски търговски кораб се удари в мина край бреговете на Румъния

Тагарев говори за плановете за модернизация на българската армия до 2032 г. От следващата година България залага 2% от БВП за отбрана, а това число трябва да бъде надминато в следващите години, смята министърът.

Той коментира възможностите за укрепване на Бойната група на НАТО в България под командването на Италия. "Размерът на силите може да достигне 5000 души, но детайлите за това ще бъдат разяснени на по-късен етап$, каза Тагарев и добави, ще бойната група ще има нов член скоро, но не даде повече подробности.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес