Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев обсъдил със САЩ разполагането на ПВО у нас (ВИДЕО)

18 януари 2024, 13:42 часа • 5784 прочитания

Военният министър Тодор Тагарев е обсъдил в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

"Поставихме този въпрос. Разбира се, ще е необходимо да постигнем общо разбиране и в Пентагона, и Държавния департамент. Те са наясно със ситуацията тук", заяви той. 

По думите му в последващи срещи тази тема ще бъде отново дискутирана.  Още: Тагарев: България участва в операцията на ЕС срещу хутите

Двустранните отношения между България и САЩ във военната област имат стратегическо значение, категоричен бе Тагарев.

По време на двустранните срещи американската страна е благодарила на България за положените усилия за увеличаването на средствата за отбрана от държавния бюджет и помощта за Украйна. 

Министър Тагарев е запознал американците с информация за плановете за изграждане на инфраструктура за разполагане на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.

Той каза, че поканата са посещението му в САЩ е била от Лойд Остин, секретарят по отбрана на САЩ.

"Ламер" и "мазно петно" в дебата

По време на дебатите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов получи наказание "забележка" за думи по адрес на министър Тагарев.

В отношение след изслушването на министъра, Костадинов каза, че Тагарев ще бъде “мазно петно върху бележка под линия” в историята.

Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" излезе на трибуната и призова зам.-председателя на НС Никола Минчев да отнема думата на Костадинов. Още: Пращаме по-бързо БТР-и на Украйна, ако някой плати транспорта

Божанков добави, че лидерът на "Възраждане" е "ламер" (lamer) и обясни, че на жаргона на виртуалното пространство "ламер" се отнася за този, който не знае за какво говори.

"Във виртуалното пространство, ако ламерът е онзи, който в ъгъла чака някой да мине и да го застреля в компютърните игри в гръб, Костадин Костадинов е един истински парламентарен ламер", каза Божанков.

На подвиквания от народни представители от залата, които поискаха наказание и за Божанков, Никола Минчев каза, че няма да има наказания. Още: Тагарев: Страната ни може да се превърне в регионален хъб за ремонт на "Страйкъри"(ВИДЕО)

Цончо Ганев („Възраждане“) посочи, че е хубаво правилата да се отнасят за всички. Лицето Божанков не се отличава по никакъв начин от всички други народни представители, добави той. На свой ред Ганев каза, че Божанков е "просто розово пони".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес