Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създават публичен регистър на асансьорите в страната

10 март 2015, 15:46 часа • 14793 прочитания

Подобряване на безопасността и контрола на асансьорите е една от основните цели на подготвения нов Закон за технически надзор. Информацията обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция, на която съвместно с Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) бяха представени готвените законодателни промени.

Предвижда се до края на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори в страната, като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията. В него ще се включва пълна информация за техническото състояние на всеки асансьор – дали и кога е проверяван, коя е поддържащата фирма, справка дали фирмата има действащ лиценз.

Всяко съоръжение ще бъде маркирано с холограмен стикер, на който ще бъде посочен идентификационният му номер. „Липсата на такъв стикер ще е ясна индикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика“, обясни министър Лукарски. По номера гражданите ще могат да проверят в онлайн регистъра всички данни за асансьора, обясняват от Министерството на икономиката.

Лукарски изрази увереност, че електронният регистър ще допринесе и за съществено изсветляване на фирмите за поддръжка, които към момента укриват реалния брой на обслужваните асансьори. Според данни на ДАМТН около 75% от фирмите в бранша крият обороти и са в сивия сектор, съобщи шефът на дирекцията Стефан Цанков.

Има фирми, които декларират поддръжка на 50 асансьора, а реално обслужват 200. За да изкара оборотите на светло, ДАМТН в момента е предприела съвместни проверки с НАП и НОИ. Проверяват се несъответствия в платежните документи за поддържаните съоръжения, броят и експертизата на персонала. Според Цанков от изсветляването на сектора се очаква допълнителен приход за бюджета от 16 млн. лв.

Планира се цялостно и частично отнемане на лицензите на фирмите, поддържащи асансьорите, при неспазване на Закона за техническа изправност на асансьорите. Това стана ясно още от думите на министъра.

По думите му Стандартът за технически надзор и този за поддръжка на съоръжения с повишена опасност, са важни. Това трябва да доведе до уеднаквяване на правилата и да бъде осигурена проследимост на цялата дейност. Към този момент 95% от фирмите не осигуряват никаква проследимост. При установен случай на инцидент и проверка на съответната фирма, не може да се разбере кой и какво е монтирал, както и какви части са поставени, информира агенция "Фокус".

"Ще затегнем контрола и чрез премахване на възможността фирмите, които обжалват решение за отнемане на лиценз да продължават дейността си. Такава е уредбата към момента и това доведе до множество инциденти", допълни министър Лукарски. В закона са предвидени и парични глоби в размер до 2000 лв. и временно отнемане на лиценза за неизрядни фирми.

ДАМТН е проверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през миналата година проверените съоръжения са 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми за технически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес