Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създаваме единно държавно хранилище

15 август 2018, 11:08 часа • 1564 прочитания

Дo 10 дни Министерски съвет ще предложи решение за създаване на единно държавно хранилище. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на правителството във връзка със спирането на работата на Търговския регистър, предаде БГНЕС.

Дончев съобщи, че от тази сутрин работят справките за актуално състояние. „До няколко дни трябва да имаме всички функционалности на регистъра, достъпни за потребителите. И понеже тази криза, колкото и да е голяма, това е само един от регистрите, които имаме държавата. От понеделник Държавната агенция „Електронно управление” прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на всички информационни системи”, посочи Дончев. До края на седмицата ще има доклад.

„По нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни, трябва да е двойно и тройно осигурена, информация трябва да се записва на два сървъра, допълнително да се архивира, очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно. И това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство за това,“ посочи Дончев. Там всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията.

„Много е важно, като го правите това, да има и надзор”, каза премиерът Бойко Борисов обръщайки се към Дончев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес