Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът във Варна не уважи искането на АБВ за касиране на избора на общински съветници

05 ноември 2015, 17:29 часа • 5762 прочитания

Административният съд във Варна не уважи особеното искане на председателя на Градския съвет на партия АБВ във Варна – доц. д-р Миглена Темелкова за спиране на изпълнението на решение №392/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия - Варна, с което се обявяват резултатите от избора на общински съветници в Община Варна. В жалбата си доц. Темелкова се позовава на разпоредбата на чл. 459 ал. 4 от Избирателния кодекс, даваща й право да обжалва решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението.

В аргументите за искането си Темелкова посочва множеството нарушения на изборния процес, както и нарушената прозрачност при обявяването на резултата от почти всички секционни избирателни комисии във Варна.

За липсата на прозрачност при отчитането на изборния резултат доц. д-р Миглена Темелкова сигнализира с жалба ОИК още на 26 октомври. В жалбата, подадена по е-мейл, която остава без последствия, председателят на Градския съвет на партия АБВ в град Варна сигнализира, че секционните комисии в община Варна отказват да издават извлечение от протокола за избор на кмет на общината, кмет на района и за избор на общински съветници. На места застъпниците на партия АБВ и на останалите партии са изгонени от секциите и не им е предоставено описаното по-горе извлечение, с което се създават реални предпоставки за манипулация на вота. В същата жалба, Темелкова моли Общинската избирателна комисия да извърши незабавна проверка и разпореди на секционните избирателни комисии да предоставят на застъпниците и представителите препис-извлечение от протоколите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес