Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдружникът на Николай Василев видя престъпление в статията на Die Welt как сме помогнали на Украйна

25 януари 2023, 13:04 часа • 13454 прочитания

На публиката убегна един важен аспект от пиар кампанията да се хвалим, че сме помогнали на украинците с оръжие – България не е помогнала по никакъв начин. Това заяви Никола Янков, който е зам.-министър на икономиката в периода 2001 – 2003 година (кабинетът "Сакскобургготски"), зам.-министър на транспорта и съобщенията в периода 2003 – 2005 година, както и член на Междуведомствения съвет по военно-промишления комплекс (ВПК, по времето на кабинета "Кирил Петков" негов председател беше лидерът на БСП Корнелия Нинова). Янков е основател на 'Експат Капитал" - компанията, която се появява на бял свят в съдружие с Николай Василев.

Янков говори пред предаването "Контракоментар" на Асен Генов (по темата, от 1:22:48 нататък). Той напомни, че по закон се изисква декларация за краен получател при всеки лиценз, даден за износ (на оръжие). Оръжието отива при този, който е краен получател – по документи българското оръжие е изнесено към трети държави, не към Украйна, убеден е Янков, както е убеден и, че това не може да бъде прескочено на практика. В лиценза влизат всякакви обяснения по логистиката: "Кой е пилотът на самолета, как е името на баба му, кой и къде го посреща ...".

Ако сме доставили оръжието в Полша, Чехия или Великобритания, след това не сме дали реекспортно разрешение, то износът към Украйна е контрабанда, подчерта Янков. Същото е положението с танковете "Леопард" - без Германия като производител не даде разрешение, други държави не могат да направят реекспорт без германско разрешене.

Нарушение на реекспорт е нарушение на българския закон и е криминално престъпление. "Ако български чиновник, няма значение какъв, е разбрал, че българско оръжие е било изнесено с фалшиви документи за краен получател и не е получено от крайния получател по документи, и това го е знаел предварително при кандидатстването за лиценза, чиновникът участва в организирана престъпна група и следва да лежи в затвора за това. Ако чиновникът не е знаел, но след това е разбрал, че всъщност фактически това оръжие е попаднало в Украйна т.е. държава, която по документи не е краен получател, и чиновникът не е уведомил за това прокуратурата, ДАНС и останалите български органи, които се занимават с тези процеси, това също е престъпление. Има два варианта – който се хвали, че е изнасял оръжие за Украйна, независимо дали е бил премиер, вицепремиер, министър или какъвто и да било, е нарушил закона в две хипотези: или е знаел предварително за фалшификация на документите и е бил част от организация, която се дефинира като организирана престъпна група по българските закони, или е разбрал след това и си е затрял, и не е уведомил (компетентните) власти. Да се хвалиш пред Die Welt, Politico или независимо коя медия в чужбина с нарушаване на българските закони е доста опасно според мен, имайки предвид характера на г-н Гешев", обясни Янков пространно.

Янков е категоричен, че всички министри на икономиката са наясно с това. Затова и Корнелия Нинова не се хвали с такова нещо, защото това означава да си нарушил българският закон.

"Позволява ли си някой да изнесе германско или швейцарско оръжие без разрешение за реекспорт? Отговорът е не - защото германската и швейцарската прокуратура бият лошо", картинно описта нещата Янков. Според него, България е единствената държава, в която политици "се хвалят, че са нарушили собствените си закони".

Авторът на статията в Die Welt: Впечатляващо е, че Петков и Василев много рано са казали, че Украйна е в опасност и трябват санкции

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес