Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдията, пуснал Николай Малинов в Русия, е персона нон грата в САЩ

05 февруари 2020, 15:44 часа • 15275 прочитания

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви кой е българският гражданин, който получава забрана да влиза в Америка заради корупция.

Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. Същият, който преди време пусна заподозреният в шпионаж председател на Движение "Русофили" Николай Малинов в Русия. Там той беше награден лично от президента Владимир Путин. ВИЖТЕ ВСИЧКО за решението на съдия Миталов миналата година. За него се разбра след сигнал на наблюдаващият прокурор по делото на Николай Малинов (ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ) до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Ето и пълното съобщение, препратено от Американското посолство до медиите. Съобщението е публикувано и на сайта на Държавния департамент на САЩ:

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб."

Решението на САЩ е безпрецедентно в историята на сътрудничеството с България. За първи път страната предприема такъв дипломатически ход, който все още се тълкува двуяко от експерти. ВИЖТЕ.

За него се разбра от анонс на посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Тя предупреди, че това обаче няма да е единственият български гражданин със забрана да влиза в САЩ заради корупция. По думите й държавният секретар Майк Помпео има това право да стори това "на база на разпоредба, касаеща чужди длъжностни лица".

Вашингтон възнамерява да действа и според Закона "Магнитски" – нормативният акт, създаден за борба именно с корупция в чужбина, обясни посланика. ВИЖТЕ ОЩЕ.

Междувременно в края на миналата година стана ясно, че в България е пристигнал постоянен наблюдаващ на правосъдната реформа в България, представител на американската дипломация. Това е новият съветник в посолството - Джесика Ким. Ким ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. Освен за България Джесика Ким ще следи работата в тези сфери и в Румъния.

Припомняме, че изпращането на експерт за борбата с корупцията у нас беше обявено от американския посланик Херо Мустафа в края на ноември 2019г., след като премиерът Бойко Борисов се върна от посещението си в Белия дом. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес