Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия Лалов: Трябва ли дете да се чувства нападнато от държавата, независимо дали е извършило престъпление

23 декември 2018, 18:15 часа • 6363 прочитания

"Никаква необходимост няма за лица, които извършват битови престъпления и не засягат тероризъм, да не бъдат уведомявани техните близки. Особено за децата това е пагубно", заяви в предаването "120 минути" по БТВ Методи Лалов - съдия в Софийския районен съд.

Той коментира новия закон, според който близките на пълнолетни лица, задържани за престъпление, няма да бъдат уведомявани 48 часа, а на непълнолетните - 24 часа, ако наблюдаващият прокурор реши. Според Лалов, независимо дали едно дете е невинно или виновно, чрез новите мерки ще пострада психиката му, като то може да се чувства нападнато от държавата и дори изоставено от близките си. А всъщност те са хората, които следва да преценят кой адвокат да го защитава.

По думите на софийския съдия, това ще е удар във въздуха и засяга неоправдано съществени граждански права. Представя се, че е в изпълнение на европейска директива, но тя не поставя изискване да се осъществява точно това, което се прави в момента в България с този закон. "Ако това е трудът, са си изгубили времето, за да направят нищо", категоричен е Методи Лалов. Той подчерта, че директивата е насочена към хипотези, касаещи тероризъм и престъпни групи, с цел - задържаният да не уведоми своите съучастници, да не избягат и прочие.

Припомняме, че вчера в предаването "Тази събота" по БТВ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се изказа по следния начин за закона, питайки риторично "какъв е проблемът да не бъдат уведомени родителите на дете, което е заловено с взривни вещества или наркотици". И обеща парламентът да не се съобрази изобщо с президентското вето.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес