Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдии и прокурори с призив депутатите да не подкрепят промените в Закона за съдебната власт

25 юли 2016, 15:44 часа • 757 прочитания

Народните представители от 43-то Народно събрание да не подкрепят изменения и допълнения на Закона за съдебната власт на второ гледане в пленарна зала.

Този призив отправят към депутатите, които на извънредно заседание утре ще гледат второто четене на промените в ЗСВ, трите съсловни организации Съюз на съдиите в България, Българска съдийска асоциация и Асоциация на прокурорите в България. Съсловните организации не са съгласни с предложението, одобрено от Правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации, пише БГНЕС.

В обръщението към народните представители се казва следното:

„Обръщаме се към Вас, като Ви призоваваме да не подкрепите при второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт предложението, одобрено от Правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации.

Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права, гарантирани съответно в чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията на Република България. Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от нормата на чл. 217, ал. 1 от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване. Това е така, защото от факта на членство в професионална организация произтича задължение за съответния магистрат да декларира същото.

Намираме, че се явява лишено от легитимно основание оправомощаването на Висшия съдебен съвет да събира и съхранява информация за членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации. Съхраняването на такава информация от държавен орган има своя смисъл само ако това е свързано с изпълнението на функциите му.

Наличието или липсата на членство на определен магистрат в съсловна организация няма отношение към нито една от възложените от Конституцията и ЗСВ кадрови и дисциплинарни правомощия на ВСС, доколкото принадлежността към съсловна организация не следва да се отчита при атестирането, повишаването или дисциплинарното наказване на съдиите, прокурорите и следователите. Достъпът от страна на Висшия съдебен съвет до информация за членския състав на съсловните организации създава предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати в зависимост от това дали те принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват.

При отхвърлянето от страна на Правната комисия на предложенията на вносителя на законопроекта да се счете за несъвместимо с упражняването на магистратска професия на членство в организации, засягащи независимостта на съдебната власт и следващото от него задължение за деклариране на такова членство, създаването на задължение за деклариране на членство в създадени в съответствие със закона и регистрирани надлежно професионални организации създава впечатление, че законодателят счита такова членство за укорима дейност, нуждаеща се от допълнително регулиране чрез създаване на задължения за членовете им.

С оглед на изложеното Ви призоваваме да не приемате визирания текст, одобрен от Правната комисия, според който членството на съдии, следователи и прокурори в организации, създадени за защита на професионалните им права ще е обстоятелство, подлежащо на деклариране пред Висшия съдебен съвет”, заявяват от

Съюз на съдиите в България, Българска съдийска асоциация и Асоциация на прокурорите в България.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес