Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СУ: Започваме проверка по случая с Петър Илиев

11 август 2021, 16:18 часа • 7563 прочитания

Трите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими. Това е установила проверката на зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Николай Витанов, съобщиха от висшето училище.

Проверката на сигналите е извършена от проф. Витанов, юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел „Човешки ресурси“. След като е установена допустимостта им, те са изпратени на Етичната комисия на университета, която ще извърши проверка по същество дали Илиев е плагиатствал от доц. Наталия Киселова.

Сега Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи допълнителни доказателства или да поиска събирането им. Освен това комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков да възложи на трима експерти, които не са в конфликт на интереси, да дадат становища. Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в случая конституционното право. Тези експерти анализират детайлно проверяваните публикации и в срок до 14 дни от деня, следващ деня на възлагането, дават заключение за наличието или липсата на плагиатство. Въз основа на техните заключения пък взема своето решение Етичната комисия.

Както е известно, преди дни в интервюто си пред „Нова телевизия“ Петър Илиев постави под съмнение правилата на СУ, тъй като предвиждат, че „установяването на плагиатство не е обвързано със срок и не се влияе от момента на публикуване на научната творба“. Освен това се усъмни и в обективността на комисията, тъй като неин зам.-председател е доц. Боряна Мусева – единственият представител на ЮФ, която преди години беше в листите на „Да, България“.

Илиев заяви и че сигналите срещу него са недопустими, но днес СУ възприе друга позиция.

Той е част от катедрата по Конституционноправни въпроси на ЮФ и по думите на доц. Наталия Киселова през 2015 г. е подарил на всички книгата си, която сега ще бъде проверена от Етичната комисия. Киселова твърди, че още тогава е повдигнала въпроса, че в нея има цели пасажи от дисертацията ѝ, но двамата били приканени да се разберат помежду си. Това така и не се случило.

Доц. Киселова бе провокирана да говори публично по темата от изказвания от парламентарната трибуна, включително от Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Той заяви:

"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на г-жа Киселова (доц. Наталия Киселова), някой да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев".

В отговор тя казва:

"Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си позволиха да излязат доста остро срещу един научен работник и да казват: "Излез! Излез!". Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав."

Трите сигнала за предполагаемо плагиатство, по които предстои да започне проверка, са постъпили чак в началото на август 2021 г. Имената на подателите не са известни.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес