Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхил Ангелов предлага частните съдебни изпълнители да не събират публични вземания

27 март 2014, 12:49 часа • 15712 прочитания

Основната промяна, която внасям в Закона за частните съдебни изпълнители, е те да не събират публични вземания - за тях си има държавни съдебни изпълнители. Това заяви в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов, предаде БГНЕС.

Има държани вземания и повече от 100 години българският съд си е вършил работата. Не мога да огранича която и да е компания кой частен съдебен изпълнител ще си избере, но не трябва да е така при общински и държавни дружества, за тях става дума. Държавен съдебен изпълнител има във всеки български съд, припомни Ангелов.

Защо парите от публични вземания да не влязат в Министерството на правосъдието, попита депутатът. Не може сега да дължиш 500 лв. и накрая да ти вземат 5 хил. лв. чрез частния съдебен изпълнител, не е справедливо, подчерта Ангелов. Чрез промените се намалява отстъпката и процентът на таксите, праговете, т.е. регламентират се в рамките на закона, а не както е в момента с подзаконов нормативен акт, който министърът на правосъдието внася и се приема с решение на Министерски съвет, поясни той. Не може да имаш сметка в две банки, а частният съдебен изпълнител да прати съобщение до всичките 30 банки и да ти вземе за това, например, 50 лева- заради едно писмо. Не може да ти вземе и 1200 лв. за други разходи. Страхил Ангелов даде пример със себе си, тъй като е влязъл преди време в отношения с частен съдебен изпълнител. От 19 000 лв. дължима крайна сума, без да бъде уведомен за промяна в лихвата по банков заем, е трябвало да плати около 6 000 лв. на частен съдебен изпълнител.

В кулоарите на парламента се заговори, че днес от ръководството на партия "България без цензура" ще внесат проект за мораториум върху всички изпълнителни дела на частните съдебни изпълнители в България с подразбиращи се мотиви заради тежкото финансово състояние на българските домакинства. Страхил Ангелов отговори, че би подкрепил такъв мораториум, но той би трябвало да върви заедно със законови промени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес