Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столипиново: "Няма сухо, няма гювеч" - пълно мъртвило в секциите

11 юли 2021, 19:29 часа • 21888 прочитания

"Чудовишен отпор на вота" съзря в."24 часа" в в ромския квартал "Столипиново". Празни коридори и скучаещи членове на секционни комисии запечата фотообектива на вестника. 

"Няма гювеч, бате", казаха жители пред екипа на изданието. Това е и обяснението им да не отидат да гласуват. Други пък твърдят, че не виждали смисъл, защото който и да дойдел на власт, положението им е оставало все същото.

В късния следобед избирателната активност не се е повишила.  Около 17 часа в ОУ "Пенчо Славейков", където по време на предишни избори в следобедните часове имаше струпване на хора, този път беше пусто.

"Сами виждате колко е спокойно. Малко са кандидатите да гласуват", обяснил пред вестника 21-годишният председател на 47 СИК Ангел Рангелов. Той добавил, че е очаквал повече хора и останал учуден, че няма желаещи. В ръководената от него секция до 17 часа са гласували едва 47 от общо 505 души по списък. В други две съседни секции от 800 регистрирани бяха дали гласа си по-малко от 30.

Пред вестникът жителите на квартала изказали твърдение, че не машините били причина за отпора. "Средно по минута отнемаше гласуването за тези, които дойдоха", допълнил Рангелов.

Все пак е имало кандидати да гласуват. Истински фурор предизвикал местният жител Веселин Боянов, който изумил членовете на комисията с бързите си реакции.

"Гласувах точно за 15 секунди. Много е лесно и удобно с машини", похвалил се младежът.

По-възрастни жителка обаче се затрудниля. Гласуването й отнело 10 минути и то с активни указания от страна на комисията.

"Дадох своя вот за рестарт на държавата. Надявам се най-после икономиката да тръгне и хората да имат работа", заявил пък 23-годишният Анастас Костадинов.

Неговият адаш Атанас Димитров пък не скри възмущението си, че нямало "сухо", нито "гювеч".

Членовете на изборните комисии и застъпниците не скрили от "24 часа", че за първи път им е било толкова спокойно и дори скучно. За разлика от пустите секционни комисии близкият пазар бил оживен от хора.

Интересен факт е и, че при началото на изборния ден председателят на секционната избирателна комисия (СИК) в 103 ОУ "Васил Левски" - Филиповци Петър Кърджилов писа в личния си профил във Фейсбук, че сутринта е нямало абсолютно никаква активност. Кърджилов беше пиар на район "Младост" в София, когато Десислава Иванчева беше районен кмет.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес