Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоичков повтори, че няма да се извини на испанския вицепремиер

11 октомври 2017, 08:30 часа • 3527 прочитания

Разбира се, че трябва да се въздържаш. Така журналистът Момчил Инджов коментира казуса "Христо Стоичков", който стана част от най-голямата международна тема в последните дни – независимостта на Каталуния. Но моментално уточни, че Камата няма да пострада особено от скандала.

Стоичков влезе в светлината на прожекторите, след като МВнР стартира процедура по свалянето му от поста почетен консул в Каталуния и Арагон. Причината - негово изказване по адрес на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, в което Камата я обяви за "франкист", заедно с всички членове на семейството ѝ, включително и невръстния ѝ син. По-късно Стоичков се извини за епитета спрямо детето, но не се отказа от думите си по адрес на Сантамария.

"Мачът отдавна е свършил за мен, срокът е изтекъл. Винаги съм се чувствал посланик в Каталуния – и със сертификат, и без. На когото съм могъл, съм помагал", каза Стоичков пред Нова телевизия.

"Испанците си правят каквото си искат, а тая тръгнала да ме съди. Ще защитя и други провинции в Испания, където има насилие. Няма никакъв шанс да се извиня, че има кръв и насилие – никакъв шанс. Не ме притеснява ни най-малко, че заради това България решила да застане зад Испания", каза Камата. И пожела "приятна работа" на МВнР, добавяйки, че излиза да играе голф.

След вчерашната бурна вечер, Инджов коментира и, че ходът на каталунския премиер Карлес Пучдемон е бил очакван – да се обяви един вид проформа независимост. И напомни как няколко пъти Пучдемон е отлагал темата за обявяване на независимост, а вчера (10 октомври) испанската полиция не спря каталунския премиер и каталунските депутати да влязат в пленарната зала на местния парламент. Освен това, испанският премиер Мариано Рахой намекна пред El Pais, че най-вероятно няма да задейства чл. 155 от испанската конституция, който му позволява да поеме властта над Каталуния, посочи Инджов.

Рахой също направи много грешки, но чак дотам – да прати танкове, не би стигнал, добави журналистът. Надявам се, че омекването на основните играчи в този процес ще допринесе за успокояване на нещата, добави Инджов. И припомни, че вече има прогнози, че ако Каталуния излезе от Испания, ще излезе и от ЕС, а това ще доведе до 50% срив на БВП на провинцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес