Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Софиянски се надява на добро взаимодействие между Кирил Петков и Румен Радев

23 януари 2022, 10:19 часа • 6372 прочитания

"Надявам се в тази ситуация да се постигне нещо по-различно - добро взаимодействие между президенството и изпълнителната власт. Важното е да има резултат". Tова заяви бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски пред БНТ. 

"Губи ми се планът за възстановяване и развитие. Той трябва да стане достатъчно публичен, за да го изпълним. Напатихме се от това да вземаме пари от Европа, а от това да няма ефект. Бих препоръчал целият фокус на правителството да бъде в тази насока. Ако знаем намеренията на правителството, вероятно ще ни е по-лесно да приемем този план и да го изпълняваме", заяви той.

Софиянски добави, че работата на правителството е двигател за решаване на проблемите на хората. Икономиката има нужда от сериозна помощ. Броят на новоназначените хора е много по-малък от освободените. Така се натоварва и социалната система, а трябва да се стремим към обратното, посочи той. 

В отговор на въпрос за идеята на ГЕРБ да отпадне служебното правителство мнението на Софиянски беше, че трябва да го има. "Двете служебни правителства свършиха повече работа, отколкото Борисов за 10 години. Пропускът им беше, че вече можехме да усвояваме средствата от плана за възстановяване", отбеляза бившият премиер.

"Не бива да приемем еврото, защото ще задържим доходите на хората. Трябва да влезем в  Еврозоната след две поредни години ръст на брутния вътрешен продукт. Да не бързаме", е мнението му за приемането на еврото.

"За съжаление не успях да намеря подходяща атмосфера в парламента, за да представя проекта си за нова конституция. Може би сега е моментът с новите партии в парламента. Е, чак до комунистите няма да опра. Може би това Народно събрание към края на мандата си трябва да приеме проект за нова конституция, а следващото да е Велико народно събрание, за да я приеме", завърши Стефан Софиянски.

Още: Стефан Софиянски: Преди да влезем в еврозоната, ни трябва сериозен ръст в доходите

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес