Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станислав Балабанов: Мястото на казуса с Петър Илиев е в съда

28 септември 2021, 09:12 часа • 10646 прочитания

Не етичната комисия на Софийския университет, а съдът трябва да разреши казуса с труда на номинирания за правосъден министър и вицепремиер в проектокабинета на ИТН Петър Илиев, смята бившият депутат от ИТН Станислав Балабанов. Според него етичната комисия на СУ трябва да обясни защо чак сега се произнася по случая и дали установеното от нея плагиатство от страна на Илиев не е политическа атака. 

Припомняме, етичната комисия на СУ обяви вчера, че "в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник".

"Софийският университет има своето демократично право и своята независимост по отношение на този казус, но всичко, за да бъде истинско, мястото на това решение е в съда", заяви пред журналисти Станислав Балабанов след учредяването на Инициативния комитет за издигане на кандидат-президентската двойка румен Радев и Илияна Йотова.

"Същата етична комисия имаше възможността да излезе с тази позиция преди 5 години, когато беше законовият срок. Ако съзира някъде плагиатство - в законов срок да излезе, да го докаже и потвърди. Не го е направила преди 5 години, прави го днес", изтъкна Балабанов. Той припомни, че всеки е невинен до доказване на противното и категорично заяви, че тези неща се решават в съда.

Помолен да коментира защо според него сега се произнася комисията, той заяви: "Защо днес и дали е политическа атаката през етичната комисия – това вече са отговори, които те трябва да дадат".

"Автономия има Софийският университет, взето е това решение там, отговорността я носи съставът на тази етична комисия", добави колегата му - бившият депутат от ИТН Филип Станев и отбеляза, че Петър Илиев е бил експерт на ИТН и никога не е бил член на партията. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес