Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясна комисията, която ще определи наш Генерален адвокат за Европейския съд

19 януари 2015, 17:22 часа • 15389 прочитания

Министърът на правосъдието Христо Иванов определи днес със заповед състава на комисията по провеждане на избор на кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, съобщиха от правосъдното министерство.

В състава на комисията влизат: проф. д-р Жасмин Генова – Попова; проф. д-р Мариана Карагьозова – Финкова; Божидар Джамбазов, прокурор от ВКП; съдиите Ваня Алексиева (ВКС) и Соня Янкулова (ВАС). Освен петимата основни членове, в заповедта са определени и двама резервни - Татяна Коева, съдия в ОС – Стара Загора, и проф. дюн Цветана Каменова, директор на ИДП при БАН.

Членовете на комисията се подбрани измежду общо 18 номинации, направени от ВСС, няколко университета и неправителствения сектор. По регламент комисията се състои от представители на съдебната власт, на неправителствените организации и хабилитирани преподаватели по правни науки. В изпълнение на този регламент Министерството на правосъдието е изпратило покани до ВСС, до университетите с юридически факултети и други академични институции, както и до специализирани организации от неправителствения сектор, да номинират подходящи кандидатури.

Получени са общо 18 номинации – шест от ВСС, три от СУ "Св. Климент Охридски", две от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", две от Нов български университет, четири от Българска асоциация по европейско право, единствената НПО, която е отговорила на поканата за номинации. Проф. Карагьозова е посочена от СУ "Св.Климент Охридски", проф. Жасмин Генова-Попова – посочена едновременно от БАН и от Пловдивския университет, Божидар Джамбазов и Ваня Алексиева са посочени от ВСС, а Соня Янкулова – от БАЕП. Кандидатурата на Татяна Коева е посочена от ВСС, а на проф. Каменова – от ПУ.

Задачата на комисията е да проведе процедурата за избор на кандидат на Република България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз при спазване на критериите, условията и реда, предвидени в Постановление № 214 на МС от 21.09.2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, и за съдия в Общия съд.

Първото заседание на комисията ще се проведе днес от 18.00 ч. в сградата на Министерство на правосъдието. На това заседание ще бъде избран председател на комисията и членовете й ще попълнят декларация за липса на конфликт на интереси (липса на личен интерес от провеждането на избора и липса на отношения с някой от кандидатите, които биха породили основателни съмнения за неговата безпристрастност).

Имената на десетимата кандидати, които са подали документи за участие в конкурса за генерален адвокат в срока до 16 януари т.г., ще бъдат обявени утре, след като първо комисията се запознае с тях.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес