Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според главния прокурор докладът на ЕК е най-добрият до момента

16 ноември 2017, 20:31 часа • 1603 прочитания

Този доклад на ЕК е най-добрият от момента, в който механизмът е започнал да функционира - ясно показва, че ако темпът в страната продължи по този начин, до края на мандата на тази ЕК България ще успее да излезе от механизма за сътрудничество и проверка.

Това заяви днес пред медиите в парламента главният прокурор Сотир Цацаров след като бе изслушан от депутатите в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде БГНЕС.

Очевидно е, че трябва да се съсредоточат до въпросните препоръки, а и за първи път не се дават нови, продължи Цацаров.

Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език, тези изказвания показват само едно - механизмът и докладите продължават да бъдат един инструмент за вътрешно-политически борби, по силата на който се дава терен за борба между управляващи и опозиция, смята Цацаров.

Докладът от полезно средство се превърна в един вътрешно-политически инструмент, поясни той. Прагматичното в него е, че се посочват съвсем ясни перспективи за приключване на механизма, отбеляза главният прокурор.

По отношение на настояването на мнозинството в НС за отпадане на давността на приватизационните сделки Цацаров обясни, че когато такъв акт стане факт, тогава може да се коментира обстойно.

"В случая има намерение за промяна в конституцията. Но има една друга страна - години минаха и приватизационните сделки отшумяха, а справедливост, все пак, трябва да има, защото тя по никакъв начин не бе въздадена", каза той. И даде пример за приватизационни договори, които впоследствие са били изменени с анекси, със спаднали изисквания за запазване на работни места, за инвестиции, и за какво ли не.

По отношение на това кой какво е казал за наркотрафиканти в НС, Цацаров коментира, че това са политически изказвания и такива изрази в тази страда са доста силни, защото такова е нейното предназначение. Но да се хаби ресурс на прокуратурата за политически изказвания, били то на премиера, или на лидера на опозицията, някак си ми се струва доста пресилено, отсече той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес