Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Бъчварова е добре, че България може да излъчи две кандидатури за шеф на ООН

30 септември 2016, 09:10 часа • 676 прочитания

Въпрос на добро двустранно сътрудничество е това, което се случи със задържането на френския гражданин, заподозрян за терористични връзки.

Това отбеляза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

На въпрос защо България и САЩ ще обменят ДНК данни и пръстови отпечатъци, Бъчварова отговори, че споразумението е само за обмен за пръстови отпечатъци и във връзка с това кои са хората, които преминават през българската граница. Отделно - така много бързо ще се получава информация дали едно лице е имало терористични намерения, а това е в интерес не само за България, а и за целия Европейски съюз, подчерта Бъчварова в ефира на БНТ.

Антитерористичният закон и бежанската вълна

Вътрешният министър отбеляза, че антитерористичният закон идва навреме и заяви, че такова законодателство е необходимо, защото мерките и действията, свързани с тероризма, са особен вид действия, които трябва да бъдат прилагани в контекста на терористична заплаха.

По думите на Румяна Бъчварова ние сме в ситуация на извънредни действия по отношение на нелегално преминаващите и цялата процедура по проверки и задържане. Тя отбеляза, че българските служби не са допуснали през България да се развие нов нелегален маршрут за миграните.

Центровете за бежанци са пълни, но не правим компромиси с предоставянето на бежански статут. По думите й центровете отговарят на изискванията. Бъчварова подчерта, че не може да си спомни друго подобно такова изпитание, пред което са изправени службите. Средствата, които получихме от ЕС, ни дават шанс да изградим една по-сигурна граница, убедена е Бъчварова.

Президентските избори 

Всички мерки за предотвратяването на купуването на гласове за президентския вот ще бъдат взети. Бъчварова отбеляза, че в ГЕРБ има много разпознаваеми лица и хора, които си тежат на мястото. Тя отново отговори, че кандидатът за президент на партията, че бъде обявен в неделя, 2 октомври.

Темата ООН

Според Бъчварова добре е, че България може да излъчи две кандидатури. Тя отбеляза, че това е изключително добър знак за страната. Това са две личности, които са се доказали на своите постове. Би било грешка да не предложим и втората си кандидатура в лицето на Кристалина Георгиева, която има много добри шансове, категорична бе Румяна Бъчварова.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес