Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спасител" на туризма и заведенията: Пак мощен напън за министър Мартин Захариев

04 април 2024, 12:06 часа • 1357 прочитания

Няколко браншови организации, сред които Националният борд по туризъм, Българска туристическа камара (БТК), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) на Емил Коларов, Българската асоциация на заведенията (БАЗ) на Ричард Алибегов, написаха до номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, че подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма. Всъщност такова писмо има адресирано още до Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мария Габриел, Румен Христов. На практика обаче на служебен премиер те предлагат редовен министър.

Захариев е зам.-председател на Националният борд по туризъм. Видно от текста на отвореното писмо, част от бранша предлага да е министър, но не служебен, а с пълен мандат. Не е публично известно Главчев да е искал номинации от туристическия бранш за министър.

"Без повече политически назначения в туризма! Обединеният бранш с предложение за приоритети и кандидатура за министър на туризма", се казва в обръщението до него, подписано от 14 НПО-та.

Още: Туристическият бранш с писмо до ГЕРБ и ПП-ДБ: Мартин Захариев да е министър

"Той (Мартин Захариев) получава кредит на доверие от нас и вярваме, че ще оправдае очакванията ни. Нашите организации се обединиха в около 10 основни приоритета, които д-р Мартин Захариев и екипът му трябва да реализират в рамките на пълния срок на мандата", се допълва в него.

Подчертавайки, че ще бъдат „конструктивен коректив“ (каквото и да значи това словосъчетание), въпросните организации са описали действително приоритети за министър с пълен управленски мандат, а не за служебен. Приоритетите са 10 на брой, последният от които е "Активна законодателна дейност в рамките на 49-то Народно събрание". Тоест, това, което сега си отива заради новите избори.

Това провокира Actualno.com да потърси повече информация за Захариев като политик, тъй като е известно, че той беше депутат от гражданската квота на БСП в краткия мандат на кабинета "Орешарски".

Оказва се, че измежду над триста туристически сдружения единствен той е предлаган така настойчиво за министър. Нееднократно. Той е и най-често спряган от "бранша" за този пост, за него най-много писма конкретни структури пишат през последните години до бъдещи министър-председатели – независимо дали са редовни, служебни или ротационни.

Още: Мартин Захариев разкри дали е получавал покана за министър в кабинета на Мария Габриел

В действителност Захариев само веднъж е бил предлаган за поста официално – от проф. д-р Николай Габровски, номиниран от ГЕРБ за премиер в края на 2022 г.: НА ЖИВО: Депутатите не избраха Габровски за премиер

Кой всъщност е Мартин Захариев?

Той е известна личност в България. Дължи популярността си на различни сфери – медии, технологии, туризъм. Беше депутат от гражданската квота на БСП в краткия мандат на кабинета "Орешарски".

Още: Кой е д-р Мартин Захариев – кандидат за министър на туризма?

В най-голяма степен популярността му се дължи на факта, че издаваше списание "Плейбой" за България и сп. "Егоист". Той постави началото и на други периодични издания: "Ритъм", "Мотор Шоу", Bulgaria Air, Hello, BBC Знание, BBC Good Food, BBC Top Gear, Auto Bild, на радиостанциите Ретро Радио и Радио Гонг, на компаниите "Диджитъл Радио" ЕООС и "Уеб Радио и ТВ" - профилирани в доставка на цифрово медийно съдържание.

Беше продуцент на предаванията "Форт Бояр", "Аламинут" и "Преди обед" по бТВ.

Мартин Захариев е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Великобритания. Бил е член на Съюза на издателите, Асоциацията на рекламните агенции, в управителните съвети на Асоциацията на радио и телевизионните оператори - АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти - АТП. През 2020 г. е избран за зам.-председател на Обществения съвет на БНТ.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес