Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спалнята на Тодор Живков не е достойно място за Националния исторически музей: ПП Единение с позиция

07 юни 2024, 14:20 часа • 1101 прочитания

Развитата култура е признак за възход на цивилизацията.

Ценим ли наследството си и даваме ли му нужната позиция днес, за да бъде обикнато и разпознато? Невежеството на управниците затвори Национален исторически музей в резиденцията на Тодор Живков, което недвусмислено показва безхаберие!, възмутен е Иван Христанов, лидер на ПП “ЕДИНЕНИЕ”. 

"Нашето решение е изграждане на нов Национален исторически музей върху поне 15 000 кв.м или преместване в сградата на ЦУМ", каза той. И добави: "Също така, в стратегиите ни са съставяне на пълен национален архив с аудио, визуални и предметни образци на всички автентични достижения на изкуството и културата – песни, легенди, традиции, предания, занаяти." 

"Много се спекулира с фразата “Пари няма”, камо ли пари за култура. Това категорично не е така, особено ако спре източването на държавни средства през корупционни схеми. Ето защо ние предвиждаме радикално бюджетиране на инвестициите в култура – от 520 милиона на 2 милиарда лева. Държавният бюджет започва с култура.

България заслужава да бъде прославяна от своите таланти в цял свят като финансира изяви и турнета на български ансамбли и творци. Това е от основните стълбове, които издига ПП “ЕДИНЕНИЕ”."

Според Иван Христанов разпространението на българската култура в чужбина е водещ приоритет. Финансиране на турнета на Северняшки ансамбъл, Пирин, Тракия, Филип Кутев, Детски радио хор, Мистерията на българските гласове и други, като и популяризиране на достиженията на българските култура, изкуство и наука.

"Сцена за дейността на нашите таланти би помогнало на българския народ да се свърже и обикне корените си, да разпознае висшите ценности и добавена стойност на това, което е основата на прогреса. Ние сме страна с автентични и разпознаваеми бит, изкуство и култура, които впечатляват, както нас така и чужденците и заслужават достойното си място на световната сцена!

Една подадена ръка от държавата, включваща различни инициативи в подкрепа на българските таланти и млади творци ще затвърди устоите, ценностите и чувствителността на нацията ни. Езикът на изкуството е шифърът на душите ни. Как децата ни ще ценят и избират изкуството, ако то е недостъпно и отблъскващо?

Пътят е през образователните дейности и извънкласни занимания", казва още лидерът на партията.

ПП “ЕДИНЕНИЕ” предвижда реализацията на различни центрове за обучения, както и изграждане на Национално филмово студио.

Друга от стратегиите й включва увеличаване на извънкласната и клубна дейност в култура и изкуство, създаване на мрежа от национални училищни конкурси и фестивали. Защото тези дейности помагат за откритието на нови таланти, които да разгърнат потенциала си.

"Една от най-хубавите организации са местните читалища. Спомняте ли си читалищата от Вашето детство? Ние предвиждаме завръщането на читалището, като стимулираме съживяването му, разпространението и достъпа до култура в малките населени места, като център за пътуващи пиеси, концерти, изложби, литературни премиери и др.

Читалищата могат да са център на независимите артисти, създаващи и подхранващи културата, която много често няма комерсиална стойност. Поддържането на изкуството обаче е изключително важно за обществото, защото то е живецът на нацията."

"Ние сме отворени и чуваме гласа на народа. Да си творец не е срамно, срамно е ако обществото, държавата и светът останат слепи за теб", казва в заключение Иван Христанов.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес