Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сова Харис" също дава предимство на БСП пред ГЕРБ

04 декември 2013, 10:03 часа • 26553 прочитания

Ако изборите бяха днес БСП ще получи 21.3 на сто от гласовете и ще разполага с 96 народни представители. ГЕРБ получава подкрепата на 16.3 на сто от избирателите и ще има 74 депутати. Това сочи социологическо проучване на агенция "Сова Харис" публикувано във в. "Преса" и обхващащо 1000 души. В парламента ДПС ще ма 25 депутати, Реформаторския блок - 19, Атака - 12, България без цензура - 14.

След извънредните парламентарни избори, проведени на 12 май, в страната ни се установи устойчивост по отношение на електоралните предпочитания. Този 6-месечен период се характеризираше с вълни от гражданско недоволство, яростно политическо недоволство, фактите показват, че сме преминали през завършен етап на тази обществена криза, пише Васил Тончев по повод изследването.

Временната развръзка на политическата ситуация доведе и до съществени изменения на електоралните предпочитания. Най-значителният факт е спадът в подкрепата за ГЕРБ с над 3%. БСП е запазила нивото си от октомври месец, има повишаване на доверието към ДПС 2.1%, Атака – 1.8% и с 1% по-високо доверие има Бареков.

Личният рейтинг като цяло се запазва в класацията по доверие на най-изявените политици в публичното пространство. Регистрирана е тенденция на спад в доверието на дейците в десния политически фактор, като най-отчетливо е това към лицата, свързани с ГЕРБ. Най-съществен е отливът на доверие от президента Росен Плевнлиев – с цели 10%. Най-показателна обаче е промяната при Бойко Борисов – спад от 6.9%. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, пише още в анализа си Васил Тончев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес