Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Соломон Паси: Сюлеймани стои зад атентата в Сарафово през 2012 г.

08 януари 2020, 10:00 часа • 10703 прочитания

"Генерал Касем Сюлеймани стои зад атентата в Бургас през 2012г. Това не го казвам аз, това го каза министър-председателят Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов през декември 2012г., когато бяха поканени при президента на САЩ Барак Обама. Те казаха, че Хизбула седи зад този атентат, а зад Хизбула седи този човек. Той е "големият мозък" зад Хизбула. Трябва да си даваме сметка, че България е пострадала от него и отношението ни трябва да бъде мерено през тази призма." Това заяви пред БНТ председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

"Касем Сюлеймани е един много интелигентен човек в политическо, военно и в терористично отношение. От европейска гледна точка, той е от "тъмната страна на силата" с изключение на 3 години – между 2014 и 2017г., когато е съюзник на Запада в борбата с Ислямска държава. Не случайно европейските лидери казаха, че няма да пролеят сълза за неговата смърт. Той има славата на Дарт Вейдър, той не е Люк Скайуокър. Сюлеймани причини войните в Йемен, в Либия, в Газа.", продължи Паси.

"Операцията, която извършиха американците беше хирургична, high tech операция – от 11 км височина хвърлиха ракети, с които поразиха точно неговия кортеж. Бих казал, че това е една достойна смърт за един войник. Той не умря по унизителен начин като Саддам Хюсеин или Муамар Кадафи", коментира още Паси.

"Но дали светът е по-сигурен след неговата смърт, много трудно може да се отговори. Аз смятам, че светът се намира в същата степен на сигурност както преди това и атаката, която снощи беше извършена показа, че ще има отблясъци от случая, но той едва ли ще предизвика нов световен трус.", анализира Паси. Още повече: щом се говори за Трета световна война, значи е по-малко вероятно тя да се случи. Ако спре да се говори, ще има по-голяма вероятност тя да се случи, категоричен е той.

След като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани, милиони хора по света се опасяват от евентуална война между двете страни. Какво могат армиите на САЩ и Иран - ВИЖТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.

"Трябва да видим контекста, в който се случват тези атаки. Има две събития, които го маркират. Едното са съвместните учения на Русия, Китай и Иран в региона, а другото – изборите в САЩ. Така че ако погледнем през призмата на тези събития, ще си изясним какво се случва в света", успокои Паси.

"Има две неща за Близкия Изток, които трябва да отбележим. Първото е, че в Близкия Изток Русия и САЩ си размениха местата. До преди САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел, САЩ бяха посредник, а Русия – страна в конфликта. В момента и след вчерашните атаки, САЩ все повече се превръщат в страна в конфликта и отстъпват мястото на посредник на Русия. Дали това е добро или лошо за света е трудно да се каже сега.", коментира още председателят на Атлантическия клуб в България.

В този контекст България трябва активно да участва във формирането на единна позиция на ЕС по случващото се в Близкия Изток. В петък предстои Съвет на Европа, на който ще бъде обсъдена позицията на ЕС. До момента сред европейските лидери се наблюдава "отговорен разнобой".

Какви са конкретните позиции и защо се забави реакцията на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен можете да прочетете В ТАЗИ СТАТИЯ.

"Аз бих казал - не трябва да се придържаме към обща европейска позиция, а да формираме такава. Ние не сме външно тяло към ЕС, а сме част от ЕС и НАТО и трябва да участваме във формирането на тази обща позиция.", категоричен беше Соломон Паси. По думите му България има добри позиции в Иран и опитът ни трябва да бъде използван активно в този процес.

"България има опит в Иран. Страната е империя. Там се помни всичко, което се е случило някога. Винаги са ни посрещали с "ние благодарим на България" за това, че сме продавали оръжие на Иран, когато те бяха във война с Ирак. Имаме добри връзки, дипломати и посланици в страната с перфектно владеене на фарси и познание на тяхната култура. Така че България има добри наследствени знания и връзки в тази страна, които могат да бъдат привнесени в общите усилия на ЕС, доколкото те се задават на хоризонта."

Натоварен ден се очертава за премиера Бойко Борисов: в Истанбул ще го видим с президентите на Турция и Русия по време на откриването на "Турски поток", а преди това в София ще посрещне зам.-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл.

"Не е важно колко пъти са се срещнали, а какво са решили. Преди години американски визионери ни казаха на среща на Атлантическия съюз в САЩ, занапред няма да има външна политика без енергетика. И се оказаха прави. Вече външната политика съвпада с енергийните проекти", коментира Паси.

"Не смятам, че този поток както и да се нарече той (Турски поток или Балкански поток - бел.ред.) е добро за България. Той просто засилва влиянието на Путин в българската политика. Ние така или иначе сме зависими като мрежа за доставка и като енергийни източници от Русия. Тази зависимост в момента само се задълбочава. Аз не смятам, че това е нещо добро за България.", категоричен беше той.

"България има много конструктивна позиция в отношенията между Турция и ЕС, и така трябва да бъде. Заради геостратегическото ни положение, отношенията Анкара – Брюксел трябва да продължат да минават през София.", каза още той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес