Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолог: Рано е да се определят шансовете за кабинет с третия мандат

29 юли 2024, 20:42 часа • 506 прочитания

Има такъв народ“ понатрупа политически опит. Сега не затвориха вратата, казаха, че ще разговарят с всички. Негативите са, че това е най-малката група в парламента и трябва да търси много съюзници. Част от участниците в парламента се разпаднаха“. Това заяви в студиото на bTV Новините социологът от „Алфа Рисърч“ Павел Вълчев.

Още: "Има такъв народ" взе третия мандат и обеща да разговаря с всички (ВИДЕО)

„Първото, което ме притеснява, е, че бяха поканили медиите да присъстват на разговорите. Това създава опасност разговорите да се превърнат в спектакъл. Второто е – да се види, ако не станат нещата, кой е виновен. Влиза се с нагласата, че ще има виновен“, добави той.

Каква е формулата с третия мандат?

Според него формулата за изпълнителна власт с третия мандат е сложна. „Рано е да се определят шансовете. Трябва да започнат разговорите. Ако разгледаме „Величие“ - и двете части ли са готови да подкрепят управление? ДПС-Пеевски също обяви, че няма да подкрепи, но нека да не отнемаме оптимизма, че може да се стигне до позитивен край“, посочи Вълчев.

Още: "Ако третият мандат беше човек, щеше да помоли да не го закачаме": Анализ на политолога Ивайло Илиев (ВИДЕО)

Ако се иде на избори, важно е да има идеи, дебати и предложение за излизане от кризата, допълни социологът. Според него е възможно да има още по-голямо „нарояване“ на политическите сили в следващ парламент.

Още: Радев за третия мандат: Партиите да преосмислят позициите си и да използват този последен шанс

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес