Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният военен министър към Каракачанов: Практиката е поръчки без конкурс и с авансово плащане

07 юни 2021, 08:25 часа • 6586 прочитания

Според мен трябваше просто спокойно и мъдро да се изчака становището на прокуратурата. Не се случи – стана говорене, изнасят се парчета от истината. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Г-н Каракачанов каза, че съм бил подведен. Не съм – не съм политик, а съм професионалист, настоя Панайтов. Според него, фактите са, че в Министерството на отбраната (МО) са правени много обществени поръчки без конкурс, с посочване на изпълнител и със 100% авансово плащане. По думите му, 80% от поръчките са със 100% авансово плащане. Има указания на финансовото министерство да се избягват такива неща, в правилата на МО също се говори за пазарни проучвания при поръчки, а не ги виждаме, продължи Панайотов.

"Беше казано, че всичките тези поръчки са без конкурс, защото фирмите, които трябвало да бъдат избрани, трябвало да имат класифициран достъп до информация от НАТО. Това е част от истината", каза Панайотов пред БНТ. По думите му, половината от дейностите на летище „Граф Игнатиево” трябва да отговарят на това условие, но за другата половина от дейностите не е необходимо.

В сайта на МО има публикуван антикорупционен план. Пета или шеста точка е да се намали представянето на поръчки на един изпълнител. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител, заяви Панайотов. Това е практика, добави той. И даде пример – през 2019 година била подадена, разгледана и одобрена обществена поръчка за 6 часа. Имам съмнения – за комуникационни услуги става въпрос, разказа Панайотов.

Що се отнася до двата кораба за ВМС, Панайтов я счита за добра. Но обществото било на тъмно, че корабите са купени без боеприпаси. За сделката за F-16 боеприпасите бяха включени, припомни министърът.

За бронираните машини за сухопътните сили, решение на Министерски съвет "Терем" да ги прави няма – имало само доклад от МО, че "Терем" има готовност. На "Терем" му трябват подизпълнители да направи тези машини – дали ще се действа така или пак ще има процедура, трябва да реши следващото редовно правителство, според Панайотов. Още: "Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?"

Няма кадри за армията, факт е заради демографската криза – най-тежката демографска криза в света според ООН е в България, подчерта Панайотов. Облекчени заеми в банки, по-евтино и качествено висше образование след определен прослужен срок в армията – нещо такова трябва да се направи, каза министърът. Некомплектът сега е 19%, въпреки кампанията "Бъди войник" – преди това е бил малко повече. Такава кампания трябва да има, обясни Панайотов.

За финал той каза, че санкциите по закона "Магнитски" са ясен сигнал, че недоверието от страна на съюзниците от НАТО го е имало далеч преди тези санкции.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес