Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният регионален министър обмисля да смени ръководството на АПИ

09 август 2022, 08:41 часа • 2340 прочитания

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков обмисля да смени ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В студиото на bTV арх. Шишков обясни, че до средата на август ще има обществени поръчки за зимно почистване. Няма да останем без зимно почистване на пътищата, увери служебният регионален министър.

Той призова строителните фирми да работят по едни по-добри правила. Шишков е призовал и пътните фирми да проявят отговорно, национално и държавническо поведение относно зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.

Арх. Иван Шишков няма проблем да е в стола на бившия вицепремиер и регионален министър от ИТН Гроздан Караджов. Нищо не ме изненадва особено от първия ден, в който съм министър съм започнал да работя затова, което съм си представял, че трябва да се свърши като работа, поясни арх. Шишков. 

Той посочи, че от 2018 г. е започнал порочният модел за възлагане на пътните ремонти. Истинският виновник за случващото се в момента са правителствата на ГЕРБ, които са възлагали договори за пътните ремонти, като многократно са надвишавали стойността, посочи служебният регионален министър.

Пътните фирми станаха заложници на политиците, изтъкна арх. Иван Шишков и допълни, че на пътните фирми ще се плати за лотовете на АМ „Хемус 1, 2 и 3 лот. Той добави още, че пътните фирми имат неизрядни възлагания. За лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата няма трасе, но е платено. Ние имаме строители под прикритие и ако има некачествено строителство, то остава за сметка на държавата и никой не носи отговорност, отбеляза арх. Шишков.

Една от основните цели на правителството е да продължил всички големи инфраструктурни обекти, включително и АМ „Струма“. Служебният регионален министър е изненадан от спирането на лота в Кресненското дефиле.

Това, което още е изненадало служебния регионален министър е проблемът с газовия колектор, в който има недовършени строителни работи. Ако има проблеми в МРРБ са забавянето в определени действия, които са довели до всички проблеми. Строежът на интерконектора с Гърция не е завършен, изтъкна Шишков и добави, че темпото е било различно и не е отговаряло на предизвикателствата, че човек не можело да си позволи да се забави. Шишков е поискал пълен график по дни за изграждането на интерконектора с Гърция, като днес докрая на деня трябва да бъде изпратен в МРРБ. Има недовършени работи по интерконектора с Гърция, но това е поправимо, изтъкна служебният регионален министър. 

Служебното правителство е намерило гъвкаво решение, с което да гарантират сигурността на ползването на газовата връзка с Гърция. За седмица няма да стане, но в рамките на месец и половина интерконекторът с Гъция трябва да бъде пуснат, надява се още арх. Шишков.

Още: Държавата още не знае колко предприятия са на газ и колко имат алтернативи

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес