Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет, след като отстрани подкрепящи Доган областни управители: Не сме пристрастни

25 юли 2024, 16:31 часа • 2034 прочитания

Служебното правителство на Димитър Главчев се оправда за поредните смени на областни управители, като посочи, че не участва "във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила".

Позицията на кабинета, разпространена от пресцентъра му на 25 юли, идва само ден след като Министерски съвет смени областните ръководители на Кърджали и Смолян - съответно Ресми Мурад и Румен Пехливанов, които са кадри на ДПС. 

След началото на партийното разцепление в ДПС и Мурад, и Пехливанов обявиха публично, че подкрепят почетния председател Ахмед Доган, а не съпредседателя на движението Делян Пеевски.

Още: Служебният кабинет по стъпките на ГЕРБ и ДПС, втора смяна на областния управител на Кърджали само за месец

Служебното правителство: Да не ни се внушава пристрастност

"Във връзка с медийни запитвания относно назначените областни управители в рамките на вчерашното правителствено заседание напомняме, че съгласно чл. 143 ал. 2 от Конституцията на Република България областните управители се назначават от Министерския съвет. Служебното правителство стриктно спазва Конституцията и законите на страната и категорично не участва във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила. Опитите да се внушава каквато и да е пристрастност на служебното правителство, са несъстоятелни", гласи позицията на кабинета на Главчев.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Ресми Мурад отстъпи мястото си в Кърджали на Никола Чанев, а това на Румен Пехливанов в Смолян бе заето от Захари Сираков. Новите управители са кадри на ГЕРБ, които бяха сменени преди по-малко от месец – пак с решение на служебния кабинет.

В края на юни бяха назначени още двама областни управители, които са кадри на ДПС - на Хасково (Мехмед Атаман) и на Търговище (Гюрсел Хасанов). Структурите на движението в тези две области не излязоха с публична позиция кого подкрепят, след като Доган поиска оставката на Делян Пеевски.

Още: "Законът е спазен": Главчев мълчи за назначените кадри на ДПС в областните управи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес