Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слухове: Гласят Ива Митева от ИТН за конституционен съдия

21 януари 2022, 07:12 часа • 3705 прочитания

Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е напът да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това научи "Сега" от различни източници от депутатските среди и съдебната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява желание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи подкрепата на управляващата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.

В момента в КС има едно свободно място от квотата на парламента, но в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат накуп двамата си нови представители в КС. Изборът на конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, ако има напрежение покрай номинациите, то ще е в управляващата коалиция. Причината е, че членовете на КС се избират с обикновено мнозинство, а ПП, БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 гласа, които са достатъчни за избора. Не толкова лесно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.

Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес