Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следващата седмица ВСС ще решава как да се раздели

07 април 2016, 11:57 часа • 1280 прочитания

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще обсъди критерии за разделянето си на две колегии – съдийска и прокурорска. На заседанието си вчера (6 април) правната комисия на съвета е набелязала критерии, но ще ги внесе на заседание след влизането в сила на измененията на Закона за съдебната власт. Правосъдният министър Екатерина Захариева каза днес (7 април), че поправките ще бъдат обнародвани утре в Държавен вестник, което означава, че промените ще влязат в сила във вторник (12 април).

Някои от членовете на съвета поискаха критериите за разпределението на парламентарната квота в двете колегии да се обсъди поне на две заседания на съвета, тъй като не знаят какво е решила правната комисия, а може и те да имат някои идеи Така стана ясно, че на 14 април ще бъдат посочени критериите, начертани от правната комисия, а на 21 април ще има дебати и евентуално решение, пише "Правен свят".

11-те членове на ВСС от парламентарната квота са Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Светла Петкова, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева, Васил Петров, Мария Кузманова и Юлиана Колева. Шестима от тях трябва да влязат в съдийската колегия, а петима - в прокурорската. Евентуално логиката на разделението би била тези, които са били съдии преди сега да влязат във ВСС, да отидат в съдийската колегия, а тези, които са били прокурори или следователи - в прокурорската колегия. По неофициална информация обаче във ВСС се водят сондажи една от двете съдийки - Галина Карагьозова или Соня Найденова, да бъде пратена в прокурорската колегия, а Незабравка Стоева - в съдийската. Към момента на избора си Стоева бе адвокат.

Ако ВСС не постигне съгласие, тогава Народното събрание ще трябва да раздели съвета на две колегии.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес