Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След седмите избори: Очакванията на експертите за бъдещо правителство

28 октомври 2024, 08:10 часа • 1135 прочитания

Правителство ще има. Как ще погледнат избирателите си и ще кажат, че отиваме на избори за осми тъп? Това каза Евелина Славкова от "Тренд" в ефира на Нова телевизия попитана ще има ли правителство след седмите подред избори.

Според нея, за да се създаде правителство ще трябва партиите да съчетаят и политически, и аритметически подход. Т.е. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще трябва да преговарят.

ОЩЕ: Седми поред избори за парламент: Доган засега е победителят в чужбина*

"Борисов снощи заяви, че очаква подкрепа от всички. МЕЧ, "Величие" и "Възраждане" ги изключвам от коалиция. Трудно ще е да се говори с ДПС - НН и АПС, защото изборът на едното ДПС пред другото има и легитимационен характер, така че тези две партии смятам, че ще бъдат извън преговорния процес или ще се опитат да ги избягват. Вариант има около БСП, което с новото си ръководство няма срив в резултата. ИТН също може да се добави", коментира тя.

ОЩЕ: "Величие" е на косъм да не влезе в 51-ото Народно събрание

"Системата ни е в предсмъртни конвулсии. ГЕРБ винаги е управлявала в малцинство. Сега обаче това не ми се струва възможно, тъй като числата на ГЕРБ не са толкова внушителни. Може да има коалиция на ГЕРБ с ПП-ДБ", коментира Асен Агов.

Според него, ако избирателите са готови да има правителство с цената на компромиси, няма как да няма такова. "Съмнявам се, че ИТН и БСП биха участвали в бъдещо правителство заради заявките, които вече дадоха", каза той.

Не така обаче гледат политолози, които отдавна са показали пристрастия както към ГЕРБ, така и против партията на Борисов: Политолози не виждат шанс за кабинет в новия парламент с 9 партии

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес