Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След проваленото заседание: ПП-ДБ иска прокуратурата да разследва ИТН и "Възраждане" за тероризъм

01 октомври 2024, 17:55 часа • 1122 прочитания

Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Лена Бориславова и Явор Божанков са подали сигнал до Софийската градска прокуратура. Причината - действията на народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ", които провалиха последното заседание на 50-ото Народно събрание.

Това се случи с безкрайни искания за проверка на кворума, твърдения за нарушения на правилника, окупиране на трибуната и дори изтръгване на кабелите на озвучителната система около 23 часа - час преди старта на предизборната кампания за седмите поредни предсрочни парламентарни избори. Целта им бе да попречат на приемането актуализираната пътна карта за климатична неутралност, свързана с 500 милиона евро за рекултивация на терените на въглищните мини. Още: След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

Тероризъм и ОПГ

В сигнала на Бориславова и Божанков се казва, че депутатите от двете партии са заели трибуната на парламента, като са блокирали достъпа на други народни представители и са изключили микрофоните на председателя на парламента.

По този начин са осуетили дебатите по няколко ключови законопроекта, сред които актуализираната Пътна карта за климатична неутралност, измененията в Закона за адвокатурата и новия Закон за доброволчеството. Те припомнят, че това е последният възможен ден за работа на парламента преди предизборната кампания, което допълнително е засилило обществената значимост на пропуснатите дебати. Още: "Това си го пуснете като стенограма по 7/8 ТВ": Тошко Йорданов чете изявления на ГЕРБ, скандал в ефир

Според депутатите тези действия представляват не само нарушение на парламентарния ред, но и престъпления като принуда и саботаж на институционалната дейност. Подателите изразяват опасения, че това поведение може да бъде квалифицирано като тероризъм, тъй като е насочено към дестабилизиране на законодателната власт в България.

Те искат още прокуратурата да разследва ИТН и проруската "Възраждане" и за организирана престъпна група и проповядване на антидемократична идеология.

В допълнение към физическите сблъсъци, в сигнала се посочва и умишлено повреждане на озвучителната система в залата, като депутати от ИТН и "Възраждане" са изтръгвали кабели, за да прекъснат работата на парламента. Още: Безхаберници се изказват компетентно: Шефът на КНСБ за блокадата на парламента заради "Мини Марица"

"На ход е държавното обвинение. Това е тест не само за съдебната система, а за обществото в цялост. Трябва да дадем категоричен отговор на това безумие", категоричен е Божанков.

Лена Бориславова аргументира подаването на сигнала с думите: „Не може да допуснем всеки път, когато някой е несъгласен с даден закон да руши държавно имущество и да анулира демокрацията в Парламента. Това не е нормално поведение.“

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес