Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След поканата от Димитър Радев: Андрей Гюров става подуправител на управление "Емисионно" към БНБ

19 юли 2023, 20:10 часа • 2009 прочитания

Днес новоизбраният гуверньор на БНБ предложи да заема поста подуправител на управление „Емисионно“. По закон предстои изслушване в Комисията по бюджет и финанси и след това гласуване на номинацията от Народното събрание. Това написа в страницата си във "Фейсбук" депутатът от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" Андрей Гюров.

"За мен като икономист и финансист е чест да бъда предложен за този толкова отговорен пост", подчерта Гюров и уточнява, че подуправителят на управление „Емисионно“ отговаря за стабилността на валутния борд, управлението на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС решиха: Димитър Радев ще е новият стар управител на БНБ

"Вярвам, че както опитът, натрупан в дългогодишната ми работата с големи европейски финансови институции, така и преподавателската ми и изследователска дейност в областта на финансите, ми дават нужните знания и умения, за да се справя успешно с тези отговорности", заявява той.

"БНБ се намира на прага на едно от най-големите предизвикателства в новата си история – подготовката за приемането на единната европейска валута. Успешното постигане на тази цел ще завърши един цикъл на развитие, който започна през 1989-та година и ще направи България, окончателно и необратимо, равнопоставен член на европейското семейство. За няколко поколения българи постигането на мечтата за евроинтеграция би осмислило неимоверните трудности и жертви, които всички ние направихме като народ по време на прехода. Дължим го на родителите си, дължим го на нас самите и най-вече на децата си", отбеляза Гюров.

Димитър Радев предлага Чобанов и Гюров за подуправители на БНБ (ВИДЕО)

"Посрещам тази номинация с вълнение за новото предизвикателство и със смирение пред мащаба му. Осъзнавам огромната важност и отговорност към работата, която предстои. Но имам увереност, че ще успея да я върша честно, професионално и неуморно, така както съм го правил винаги. Благодаря на колегите и приятелите, които подкрепиха моята номинация. За мен това значи много", пише още Гюров.

Днес новоизбраният гуверньор на БНБ предложи да заема поста подуправител на управление „Емисионно“. По закон предстои...

Публикувахте от Андрей Гюров в Сряда, 19 юли 2023 г.
Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес