Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След фалстарта на кабинета "Грънчарова": Какви са вариантите за нов служебен премиер

20 август 2024, 08:00 часа • 2113 прочитания

Това, което президентът Румен Радев направи вчера, не е противоконституционно. Характера на предложението дава основание на президента да откаже да издаде указ. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право Наталия Киселова в ефира на Нова телевизия. Тя смята, че не е имало предварително съгласуване на имената на министрите и затова се е стигнало дотук.

ОЩЕ: "Няма такова престъпление като натиск": Доц. Киселова за сигнала на кандидат-премиера до прокуратурата

Припомняме, че Радев отказа да подпише указа за назначаване на новия служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Причината - в проектосъстава на новото служебно правителство втората жена премиер в историята на България избра да запази на поста вътрешния министър за Калин Стоянов, въпреки политическото и обществено недоволство срещу него.

Колегата ѝ Орлин Колев заяви, че президентът не е нотариус и не е задължен да подписва всеки един документ, който му се дава.

Попитан може ли Димитър Главчев да продължи да е служебен премиер и да се смени вътрешния министър той отговори, че може да се водят разговор с всички кандидати, но президентът не може да налага волята си за състава. „Това е едно възпрепятстване на образуването на орган“, каза той.

ОЩЕ: Нов обрат: Димитър Главчев готов да е пак премиер след провала на кабинета "Грънчарова"

Колев смята, че може да се насрочат избори и без да се издава указ за ново служебно правителство.

Киселова не е на същото мнение. Тя смята, че трябва да се назначи с нов указ сегашното служебно правителство и след това да се издаде указ за предсрочни избори.

"Сега сме шокирани от случилото се вчера. Може би трябва да изчакаме няколко дни и ситуацията ще се успокои. Според мен изхода от ситуацията е разговор с потенциални кандидати за премиери. Предполагам че в рамките на няколко дни ще се намери човек. И Главчев, и Чобанов заявиха, че са съгласни да са служебни премиери", каза тя.

ОЩЕ: Петър Чобанов е готов да се включи в процедурата за служебен премиер

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес