Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След доклада на АДФИ за "Пирогов: Костадин Ангелов призова Хинков да подаде незабавно оставка

21 февруари 2024, 13:20 часа • 5533 прочитания

В Одитния доклад на АДФИ няма открити данни за престъпление, няма актове за начет. За мен той доказва, че начинът на управление на болницата е стабилен. Всичко онова, което каза министърът на здравеопазването Христо Хинков, е невярно. Той каза, че ако финансовата инспекция не докаже данни за престъпления и финансови злоупотреби, ще си подаде оставката. Призовавам го още днес да го направи. Така правят мъжете. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Костадин Ангелов.

ОЩЕ: В “Пирогов“ има финансови нарушения: Проф. Христо Хинков с първи коментар на проверката на АДФИ

Одитният доклад на АДФИ съдържа 93 страници и отразява цялата дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. Според доклада няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Ангелов припомни, че докладът на АДФИ е изготвен от звено в Министерство на финансите, управлявано от съпредседателя на ПП Асен Василев.

Костадинов коментира и темата със спирането на конкурсите за назначаване на нови директори на болници в страната. "Хинков каза две неща. В края на януари в интервю каза, че е взел сам това решение. Вчера каза, че му е оказван натиск, а по-късно излязоха с прессъобщение, в което казаха, че "са обсъждали". Когато един министър говори различни неща по едно и също нещо, това означава че в един от случаите той е излъгал. Трябва да каже кога е излъгал", заяви бившият здравен министър пред БГНЕС.

ОЩЕ: "Имаше съмнения": Премиерът отговори защо е спрял здравния министър за директорските рокади в болниците (СНИМКИ)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес