Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 4 часа дебати за депутатски имунитети: НС дори не започна да гледа удължаването на бюджета

14 юни 2023, 14:35 часа • 3308 прочитания

Народното събрание не успя в рамките на днешното си заседание да гласува удължаването на бюджета на второ четене. Причината - изтичане на парламентарното време.

По-рано днес депутатите прекараха над 4 часа в дебати за специална комисия за имунитетите, но отказаха да удължат времето си, за да приемат бюджета. Това принуди председателя Росен Желязков да прекрати заседанието.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев пое ангажимент в Народното събрание, че ведомството му ще внесе проекта за държавен бюджет максимално бързо, така че да има време за обсъждания в парламента и до 31 юли да има приет бюджет.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. Още: Финансовият министър иска служебното правителство да може да пипа сребърния фонд и европейските средства (ВИДЕО)

Предложението на МФ за това считано от 1 юли 2023 г. да се определят минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 523,04 лв. и максимален размер на гарантираните вземания по чл. 22, ал.2 от Закона за гарантиране вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя в размер на 1950 лв. също беше припознато от Венко Сабрутев и Георги Ганев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Впоследствие то също беше прието в комисия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес