Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор

02 юли 2023, 18:16 часа • 4265 прочитания

Правосъдният министър Атанас Славов в предаването ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор, стана ясно от участието му в предаването "На фокус" по Нова телевизия. 

Министърът ще предложи това да бъде обсъдено в четвъртък, а аргументът е вече започнатото конституционно дело за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. 

Предложението му идва на фона на внесенета проектодекларация от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с което те предлагат парламентът да призове ВСС да спре избора на нов главен прокурор. ОЩЕ: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС призовават ВСС да не избира нов главен прокурор (ВИДЕО)

Той коментира и конституционната реформа, като отговори на въпрос дали подобно на Христо Иванов ще подаде оставка като правосъден министър, ако не успее със съдебната реформа. 

"Ако не бъдат покрити международните европейски стандарти за независимост на съдебната власт, самоуправление на съдилищата, аз също ще взема такова решение", увери Славов. 

"Срещнал съм много хора, които ни казват, че е време за тези промени. Не може да сме на опашката на Европа за чувство на справедливост, корупция. Време е институциите да заработят и да си свършат работата", каза Славов. 

Според него ДПС не са взели инициативата по темата.  Той напомни, че през април 2021 г. е бил внесен проекта на "Демократична България" и е бил публикуван на сайта на парламента.

Той представи част от предложенията на "Демократична България" за изменения в Конституцията. "Едно от предложенията, което е на Демократична България" министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен пнрокурор, във вече променена роля. Ще видим дали ще бъде прието. Цялата битка е главният прокурор да носи отговорност, защото в него е концентрирана власт, той има обвинителна функция. Той може да издава индулгенции, да е щит за едни и да разследва други избирателно", каза Славов. Според него това трябва спре. ОЩЕ: Георги Свиленски: Съдебната реформа приключи със смяната на Иван Гешев

Той обясни, че в проекта на "Демократична България" се предлага още да се намали мандатът на главния прокурор на 5 години. 

Правосъдният министър коментира и идеите и за служебния кабинет

"Предложението, което ние сме записали в проекта за Констититуция, президентът да определя правителството в оставка за служебно, докато се проведат изборите. Другата възможност е, както в Гърция председателят на Върховния съд или на Сметната палата  да става премиер", каза Славов. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес