Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скорошна реалност - заради Кунева може да плащаме милиони по дела за клевети

20 април 2016, 07:30 часа • 2298 прочитания

Всеки невинен гражданин, който бъде обвинен по новия антикорупционен закон на Меглена Кунева, ще може да осъди държавата. Това ще бъде записано в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който ще бъде променен с антикорупционния закон на Кунева.

Размерът на бъдещите обезщетения заради грешен сигнал или клевета може да се предвиди, като се сравни с делата, по които прокуратурата бива съдена - поне по 1 млн. лв. годишно, при това без да разследва анонимни сигнали, прогнозира в. "Сега". Членовете на новото антикорупционно бюро, което предстои да се създаде съгласно закона, няма да носят персонална отговорност в такива случаи. Анонимният сигнал ще е достатъчен за образуване на предварителна проверка в 30-дневен срок от регистрацията му. Тя ще приключва с констативен акт, който не подлежи на обжалване. При наличие на данни за корупционно поведение ще се образува проверка на имуществото или за конфликт на интереси.

И в променения спрямо миналата година законопроект анонимни сигнали по подозрение за корупция ще бъдат приемани и разследвания. Анонимни сигнали са и медийните публикации, но за да бъдат приети за такива, трябва да има пълни подробности за деянието - място, време, обстоятелства, подателят трябва да се позовава на документи и да посочи свидетели, които могат да потвърдят съобщените данни и/или да дадат допълнителна информация.

Новост е, че в имотните декларации на висшите публични длъжности ще се върне правилото, че за неверни данни ще се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс - така ще се развържат ръцете на прокуратурата. То изпадна преди години и в момента висшата администрация изобщо не е обвързана с декларациите си. Кунева е отстъпила на колежката си Екатерина Захариева и съдиите ще подават декларации пред инспектората на Висшия съдебен съвет. По темата имаше полемика с участието на Бойко Борисов.

Съпружески неволи

Бивш съпруг може да изгуби имот, ако му е бил прехвърлен в период, в който бившият му партньор е проверяван от бюрото. В същото време чиновниците няма да декларират имуществото и интересите на съпрузите си, с които все още имат брак, но са във фактическа раздяла. Няма да подлежат на отнемане сумите, дарени за животоспасяващо лечение, предотвратяване на последиците от бедствия и аварии, както и в полза на религиозни общности.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес