Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скоро ще можем да отправяме онлайн каквито искаме въпроси към депутатите

20 юли 2015, 14:08 часа • 4365 прочитания

"Питай депутат" - това е най-новата инициатива на "Протестна мрежа", която тръгва онлайн. Целта ѝ е българските граждани да имат повече възможност да упражняват както морален контрол, така и да се информират за важни въпроси, които не намират толкова масово място в медиите.

На www.pitaydeputat.com всеки желаещ може да  зададе въпрос на някой от 240-те депутати в 43-то Народно събрание и да получи отговор за позицията на народния представител по дадена тема. При получаване на отговор от депутат, той ще бъде го отбелязван публично в платформата като "за" или "против", а при "въздържал се" полето за задаване на въпрос ще остава активно за запитвания и от други граждани.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.

"Питай депутат" ще има и разяснителни функции, давайки предистория и кратки анализи по различните проблеми. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията "#160от240", а основният въпрос към депутатите е "Ще подкрепите ли правосъдната реформа?".

"Разчитаме, че чрез платформата "Питай депутат" българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата", казва Георги Илиев, един от създателите на сайта. "Така ще разбираме и кой от депутатите реално се интересува от гражданите и тяхното мнение или гледа на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот", допълва той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес