Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандално: Терзиева е разрешила строеж на "Южен поток" в Паша дере

06 август 2014, 22:00 часа • 35289 прочитания

Наследството на кабинета Орешарски със сигурност ще е доста тежко, след като стана ясно, че досегашният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на „Южен поток” в местността Паша дере. Точно там би трябвало да се намира приемния терминал на газопровода и точно в този участък, преди свръзката към Провадия, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) си призна, че е продало 358 декара на „Южен поток” АД.

Терзиева е подписала заповедта на 31 юли, а това става ясно от информация на сайта на Министерството на регионалното развитие. Заповедта е в размер на 52 страници.

Според заповедта разрешението важи за строеж на „Приемен терминал Паша дере” и компресорна станция „Варна”. За одобряването на проекта е платена такса от 3000 лева, а за издаването за разрешението на строежа – такса от 1500 лева.

Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и следващите стъпки, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което от своя страна неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така  и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб, пише Терзиева в мотивите си. Тя припомня и „изключителните ползи за България от „Южен поток” – ще се утвърдим като значителен фактор при преноса на природен газ към ЕС, ще увеличим сигурността на газовите доставки, ще имаме директна газова връзка с Русия и тя ще е връзка и с ЕС, ще се задоволи повишеното търсене на газ в ЕС, ще се повиши развитието на националата газопреносна мрежа.

"На служебния кабинет всички възлагаме големи надежди и отговорности. Ето и първи скандал, от който трябва да измъкне България - най-скъпата част, а и най-опасната за хората, от "замразения" Южен поток има разрешение за строеж - грабежът си върви с пълна сила!", коментира във Facebook лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Само преди няколко дни, във Facebook премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви, че ЕК стартира първи етап от наказателна процедура срещу България заради „Южен поток”. На всичкото отгоре официално проектът е замразен по думите на самия Орешарски.

Разрешението на Терзиева може да се обжалва в срок от три дни след публикуването му в "Държавен вестник".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес