Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в парламента между ДПС и Демократична България заради Варненски канал, свързван с Доган

25 август 2021, 14:56 часа • 13217 прочитания

Нов голям скандал се разрази на финала на днешното заседание на парламента. Остри реплики си размениха представители на ДПС и "Демократична България" по време на изслушването на служебния министър на транспорта Георги Тодоров относно проведените процедури, размера и начина на финансиране на проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, включително съответните действия на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“.

Престрелката беше започната от "Демократична България", които посочиха ролята на Ахмед Доган в случващото се във Варненското езеро. Представителя на ДБ Ивайло Мирчев обяви, че това е корупционна схема.

Думите на Ивайло Мирчев вбесиха неговия колега от ДПС Халил Летифов, който излезе на трибуната с вестник на издание на бизнесмена Иво Прокопиев. Летифов показа първата страница, озаглавена "Как 230 млн. лв. потънаха във Варненското езеро", и отговори на Мирчев: "Истината е, че имаме едно медийно-олигархично НПО, което определя дневни ред на парламента. И ние всички подскачаме по желанието на котарака."

Как се е стигнало до сключване на договор с „Гидрострой“, нямам информация, посочи от парламентарната трибуна  служебният транспортен министър Георги Тодоров.

Тодоров заяви, че договорът между ДППИ и ТСВ не бил разглеждан на управителен съвет на управляващото пристанищната инфраструктура предприятие.

Припомняме, че служебният министър на транспорта Георги Тодоров неколкократно остави без отговор опитите на "Капитал" и "Дневник" да получат достъп до информация по темата, отказвана от предходния кабинет.

В правителството на Пламен Орешарски той е заместник на Данаил Папазов - посредник за прехвърлянето на "ТЕЦ Варна" и пристанището му от чешкото държавно дружество "ЧЕЗ" във владение на почетния лидер на ДПС и понастоящем негов съдружник (двете му деца прехвърлят на Доган 70% дял, но запазват 30%) и е част от борда на пристанището. След това, до назначаването си за служебен министър, Тодоров е председател на Управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура", когато е задействана in-house схемата с ТСВ.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес