Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с цензура и заплахи в парламента заради Закона за ДДС

19 ноември 2020, 15:48 часа • 3608 прочитания

До сериозно напрежение и дори заплахи се стигна в пленарната зала след прекратяване на разискванията по Закона за ДДС.

Всичко започна след като Станислав Иванов от ГЕРБ предложи разискванията да бъдат прекратени. Това бе прието от пленарната зала, но предизвика недоволството на БСП, тъй като имаше записали се за изказване няколко човека.

Филип Попов от левицата излезе в процедура по начина на водене, в която разкритикува управляващите, че отнемат думата на опозицията. След това той направи друга процедура за прегласуване на предложението на Станислав Иванов.

Председателстващият Емил Христов не подложи на прегласуване предложението на Иванов за прекратяване на разискванията с аргумента, че не е поискано веднага.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов също се включи в дебата. "Моята процедура е по вашия начин на водене. Водите уникално. Водите точно по правилник, просто съм възхитен и правилника ми дава това право да го изразя", каза още Симеонов.

"Няма как да бъда възхитен от начина на водене. Г-н председател, г-н Лъчезар Иванов цяла сутрин и цял следобед стои там полужив, но моля нека да да дойде да говори от трибуната. Явно не знае къде се намира", коментира Георги Свиленски в друга процедура по начина на водене, цитиран от Фокус.

От БСП в лицето на Таско Ерменков заявиха, че могат да блокират трибуната и да не пускат управляващите там.

"Вие по същество ме заплашихте", ядоса се Емил Христов.

Сагата прекрати председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, който заяви, че изключително много се е напрегнала атмосферата в залата.

Тя отчете, че са се чули заявки за агресия и нарочно бавене на работата на Народното събрание. "Моля въведете 10-минутна почивка. Не преценхте правилно процедурите", каза още д-р Дариткова. Тя заяви още, че председателстващият е трябвало да даде думата на записалите и призова ръководството на парламента да се поеме от друг.

След това ръководството на парламента се пое от Валери Симеонов, който обяви поисканата почивка.

Преди това управляващите отхвърлиха идеята на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък аргументира предложението на левицата да се премине от плосък към прогресивен данък.

Депутатът от групата на управляващите Александър Иванов посочи от своя страна, че ГЕРБ няма да вдига данъците на работещите български граждани и на бизнеса и ще запази най-нисък данък в Европа. Румен Гечев от левицата обаче му обясни, че БСП изобщо не предлага такова нещо.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес