Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симов предложи повече пари за държавните медии, депутатите го отхвърлиха

29 ноември 2018, 14:21 часа • 1182 прочитания

Парламентът гласува бюджетите на обществените медии – БНТ, БНР и БТА, залегнали в Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Темата предизвика дискусия в пленарна зала заради предложението на левицата БНТ и БНР да разполагат с по 5 млн. лева повече от догодина.

По време на дебатите депутатът Александър Симов аргументира предложението с необходимостта от борба с фалшивите новини. Тема, ставаща все по популярна напоследък.

„С добре финансирани обществени медии опасността от фалшиви новини ще бъде намалена. Когато имаме добре функциониращи обществени медии, фалшивите новини няма да бъдат чак такъв проблем, защото ще имаме нормален коректив в журналистиката“, мотивира се той от трибуната.

Обществените медии трябва да получават повече финансиране, но след реформи, възразиха управляващите. „Необходим е широк дебат за бъдещето им“, призова председателят на Комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Зад една новина в БНТ седят 7 журналисти. Три обществени медии, с по един генерален директор, с по трима заместници. Време е да обсъдим каква реформа да се направи в тях", смята той.

Според съпартийката му Десислава Атанасова борба с фалшивите нови наистина трябва да се води, но това не бива да става през закона за бюджета на държавата.

В крайна сметка предложението на левицата бе отхвърлено, БНР и БНТ ще разполагат съответно с 44,2 млн. и 67,7 млн. лева.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес