Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеонов ще съди "Сега", не бил казал думите за "Бухенвалд"

18 май 2017, 11:00 часа • 2849 прочитания

Вицепремиерът Валери Симеонов ще съди вестник "Сега" за публикуване на невярна информация. Това стана ясно на извънреден брифинг в Областната администрация в Бургас.

Симеонов заяви, че срещу него се води негативна пропаганда от вестника, който манипулира интервю с него.

"Този вестник ще бъде съден. Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие, че съм правил шегаджийски снимки в "Бухенвалд". Става въпрос за атака срещу правителството. Това се използва за политически цели. Съжалявам, че давам интервю на всеки, който поиска, разчитайки на коректността на журналистите", заяви още вицепремиерът.

На въпрос дали би си подал оставката, ако БСП му я поискат, той отговори, че това няма да се случи.

"Бих я подал тогава, ако моите партньори и коалиционният ни партньор я поискат. България има нужда от добро правителство", каза Симеонов.

Става въпрос за коментара му, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заявил Валери Симеонов.

Думите на Симеонов бяха по повод скандала с Павел Тенев, определен за заместник на Николай Нанков в регионалното министерство. В социалната мрежа Facebook се завъртя негова снимка от 2008 г., на която той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Павел Тенев е почтен човек и добър професионалист, заяви днес Симеонов, цитиран от Фокус.

„Брифингът е по повод ескалиращата пропаганда акция срещу коалиционното управление и лично срещу мен чрез кандидатите, които сме издигнали за ръководни длъжности в министерствата. Първо, смятам, че не е необходимо да се обяснява причината за оставката на Павел Тенев. Той е достоен млад човек много добър специалист. Благодаря му за достойното поведение. Естествено, че една нелепа шега няма място в биографията и в профила на една от социалните мрежи на един зам.-министър. Мисля, че на всички стана ясно, че човекът е почтен и добър професионалист. Когато е бил избиран за поста за зам.-министър, не съм го избирал по профила му в социалната мрежа, а съм го избирал по неговото професионални качества, в които нямам никакво съмнение“, заяви Симеонов.

Той уточни, че Павел Тенев е напуснал предишната си работа, за да приеме поста за зам.-министър. „Съдбата на този млад човек е похабена, но той си има неговата професионална квалификация, неговата ерудиция и мисля, че ще може да се справи. Той е бил в частния бизнес, борил се е с конкуренцията. Каквото зависи от мен, ще му помогна, но действително жалко. Рядко се срещат добри специалисти, които да се съгласят да влязат на държавна работа, на ниска заплата и да си зарежат досегашната кариера. Радко се намират такива хора. Стремили сме се да изберем хора професионалисти, да издигнем не политически функционери, а хора, които ще бъдат полезни за държавата“, заяви още Валери Симеонов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес