Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеонов от границата: Отблъснахме група, която искаше да влезе пеша

24 март 2017, 16:00 часа • 3003 прочитания

Обстановката на ГКПП „Капитан Андреево“ е изключително напрегната, полицейското присъствие е засилено. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов за блокадата на българо-турската граница заради „изборния туризъм“.

„Турската страна смени тактиката. Свалят хората с рейсове и ги карат да минават пеша. Стигна се до сблъсък и отблъснахме една група“, обясни той.

„Как ще се развият занапред събитията зависи и от българските институции и от управляващите в настоящия момент“, коментира още Валери Симеонов, цитиран от Фокус.

Според него напрежението може да ескалира, защото автобуси продължават да докарват хора на границата.

„Тук сме някъде около 500 човека. Организирали сме се на смени, ако трябва ще дойдат още хора“, каза още лидерът на НФСБ.

По-рано, във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, служебният министър-председател Огнян Герджиков проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Участниците в срещата бяха единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право.

Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес