Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеон Славчев МИР: Кирил Петков трябваше първо да се срещне с патриарх Неофит

19 декември 2021, 13:35 часа • 9927 прочитания

Първото посещение на Кирил Петков като министър-председател на България трябваше да бъде не в Брюксел, а при патриарх Неофит, от който да вземе благословение. Това трябва да бъде първото дело на всеки един български политик и държавник. Това каза лидерът на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев в предаването „Беновска пита“ по Радио К2. Водещата Илиана Беновска припомни в ефир, че патриарх Неофит е венчал Симеон Славчев и че той има силна връзка с него и с Българската православна църква.

Помолен да коментира първите стъпки на новото правителство Симеон Славчев заяви, че остава с впечатление от първите действия на новите управляващи, че коалиционното правителство няма нито сериозна програма, нито ясни политики и приоритети.

„По време на коалиционните преговори бяха направени няколко гръмки заявления, като например създаването на Министерство на бедствията и авариите, което ние от партия МИР приветствахме, защото повече от година и половина предлагаме да се създаде Министерство на извънредните ситуации, бедствията, авариите и управление при кризи. За съжаление обаче, че оказа, че управлението на кризи не е сред приоритетите на четворната коалиция и едно от малкото хубави неща, които предлагаха се загуби под някоя маса или стол или някъде другаде в МОЛ-а, където се водиха така наречените коалиционни преговори“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че самото провеждане на преговорите в МОЛ-а е било достатъчно показателно за подхода и действията на бъдещите управляващи.

„Това, че преговорите се проведоха в МОЛ, а не в сграда на Народното събрание, която символ на държавността, беше достатъчно показателно за подхода, начина на мислене и манталитета на бъдещите управляващи. И за съжаление и първите стъпки на сегашното правителство показват, че идва подмяна, а не промяна и че за пореден път надеждите на българските граждани са излъгани. Ще припомня и на всеки, който употребява думата промяна, че не е задължително тя да бъде към по-добро. От първите действия на четворната коалиция за съжаление виждаме, че промяната за сега е от лошо към по-лошо“, заяви още Симеон Славчев.

Той припомни, че партия МИР е поставила 5 национални приоритета и е предложила национален консенсус по тях.

„Един от тези приоритети е как България да излезе от демографската катастрофа. За съжаление от коалиционното споразумение става ясно, че за сегашното правителство справянето с демографската криза не е приоритет. Едно правителство, което няма ясен план за излизане от демографската криза, от самото си начало вече е стъпило накриво и не работи в полза за българския народ. Още по страшно е, че в програма на правителството не виждаме и мерки за превръщането на българската икономика в работеща и ефективна. А без работеща икономика няма от къде да дойдат средства за провеждането на каквото и да е политика“, заяви още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той призова правителството незабавно да публикува цялото си коалиционно споразумение заедно с всички приложение към него, за да могат да се видят предложенията и политиките във всички секторни политики.

„Основната теза на Бойко Борисов през последните 12 години беше – изберете ме мен, може да съм лош, може да съм мутра, но изберете мен, за да не се върнат комунистите на власт. Сегашните управляващи казват – ние нарушаваме закона, нарушаваме Конституцията, но изберете нас, за да не се върне Бойко Борисов на власт. Така повече държавата не може да продължава да се управлява и всеки път българските граждани да бъдат поставяни в ситуация да избират по-малкото зло. Българските граждани и България заслужават най-доброто, затова партия МИР предлага да се търси обединение около националните приоритети, които ще изведат страната от здравната, икономическата и моралната криза. Крайно време е и самите българи да видят и разберат, че е необходим нов подход в обществено-политическия живот на страната, защото със сегашния няма как да продължим успешно напред“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че друг основен приоритет на партия МИР е балансираната външна политика на България и посочи, че страната ни има дадености и може да играе ролята на мост между изтока и запада.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес