Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигналите за изборни нарушения нямат край

26 март 2017, 16:02 часа • 1796 прочитания

Сигналите за различни видове нарушения в изборния ден продължават да валят.

Една от партиите вече е внесла в секционните избирателни комисии (СИК) 12 сигнала за нарушения, най-сериозният от които е свързан със съмнения за контролиран вот в Самоков.

По данни на застъпник по време на вота в Самоков - в секция в начално училище “Петър Берон”, присъствали постоянно двама-трима души без обозначителни знаци, освен това предварително са били сгънати и подпечатани с първи печат по десетина бюлетини, а бюлетини, попълнени в тъмната стаичка, не са били сгънати втори път при пускане в урната и така тайната на вота е била нарушена. По случая е уведомена и районната прокуратура, която веднага реагира и започна работа по сигнала.

В Стара Загора, според друг сигнал, в няколко избирателни секции - 46-а, 47-а, 67-а, 72-а и 110-а, е бил извършен един и същ системен пропуск и нарушение на изборния процес - списъците с имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи не са били налични в кабините за гласуване, където се попълват бюлетините.

В района на РИК 23 в София, пред нито една от секциите в 35-о СОУ не е било поставено информационно табло с телефони за връзка и подаване на сигнали до районното управление на МВР и до дежурния районен прокурор. Секционните комисии отказват да отстранят допуснатото нарушение. Подобни нарушения са установени и в други секции.

В Гранд МОЛ Варна, в заведение “Мармалад” се предлагат топли напитки с “късметчета”, които съдържат призив за гласуване за определена политическа партия, която, според социологическите проучвания, има сериозен шанс да спечели изборите.

В град Своге, РИК 26, е установено, че е започнало попълване на черновата от изборните протоколи, като се попълват нули в графите за отбелязване на преференциите. Обяснението е - “защото членовете нямало да висят по нощите”.

В друга жалба се казва следното: "Автобуси с няколко десетки наблюдатели с адрес от село Ружинци, област Видин, са транспортирали и хората са гласували в секции на територията на община Брусарци, област Монтана. Подадена е жалба в РИК Монтана за хора с удостоверения за гласуване в населени места, различни от постоянните или настоящите им адреси в община Ружинци".

В Кърджали има подаден сигнал срещу зам.-председателя на СИК №090200002 Сунай Фахрединов Салиев, защото отварял бюлетините преди да бъдат пуснати в урната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес